Президентът сезира ДАНС за хакерските атаки в изборния ден

Той е разочарован от липсата на активност на политическите партии в кампанията за провеждането на национален референдум

Президентът сезира ДАНС за хакерските атаки в изборния ден
3644 ~ 3 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев е сезирал Държавната агенция "Национална сигурност" заради хакерските атаки срещу интернет страницата на Централната избирателна комисия в деня на изборите.

Той изрази разочарование от липсата на активност на политическите партии в кампанията за провеждането на национален референдум за въвеждането на електронно дистанционно гласуване. „За мен е разочароващо, че към днешната дата не се вижда очакваната от гражданите активност от страна на политическите партии в кампанията за провеждането на национален референдум. Това е и донякъде необяснимо. Имаме немалко регистрирани в подкрепа и против поставения на национален референдум въпрос, но нито един от тях не е активен“, коментира президентът пред журналисти на „Дондуков“ 2, след като прие Наградата на България за най-добра аутсорсинг дестинация за 2015 година.

„Вярвам, че в оставащите броени дни до провеждането на референдума политическите партии ще се активизират и ще се отнесат отговорно към националния референдум, така както се отнасят и към местните избори. Това очакват българските граждани от своите политици“, заяви държавният глава. Президентът отново припомни ясно заявеното желание на българските граждани гласът им да бъде чут по въпросите на изборните им права. „Нека да попитаме народа и да чуем какво ще каже. За целта обаче е редно да го информираме. Нима не би следвало всички тези партии, които по документи са застъпници, да излязат и да кажат защо са „за“ или „против“ електронното гласуване“, подчерта държавният глава.

„Не застъпвам ничия страна, а апелирам към активност. Трябва да покажем своята демократична култура, а тя може да се развива само тогава, когато представителната и пряката демокрация си взаимодействат, а не само когато представителната е налице, а пряката липсва“, посочи президентът Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава категорично разграничи кампанията за избор на местни власти от тази за националния референдум. „Хиляди представители на политическите партии се кандидатират за кметове и обещават по-добра жизнена среда за хората. Нищо не им пречи да поемат ангажимент и за повече демокрация, включително на местно ниво. Нищо не им пречи да обещаят повече близост до хората. Всеки кандидат може и трябва да каже по няколко думи за референдума и е добре да има позиция по въпроса. Убедените демократи са само тези, които разбират, че пряката демокрация е висша форма на демокрацията и че ако пряката демокрация не работи, няма как и другата демокрация да проработи. 

Само в комбинацията между пряката и представителната демокрация и при баланс между двата вида ще станем много по-развита демокрация. Затова моят апел е и към кметовете – това, че двата избора се провеждат заедно, е само в полза на гражданите. А те очакват да получат необходимата информация, за да вземат своето обосновано и коректно решение“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава беше категоричен, че ако политическите партии бяха приели хората да бъдат попитани за позицията си и по трите въпроса за национален референдум, предложени от държавния глава, различните форми на „купен“ вот занапред няма да бъдат фактор. „Защото народът щеше да бъде питан за мажоритарен и за задължителен вот, като лекарство против всички негативни явления. За съжаление, това не се случи и отново се сблъскваме със същите явления. Политическите партии можеха да дадат решения и идеи за напредък, но днес те не се виждат“, посочи президентът.

 „Оставащите дни до изборите политическите партии могат да използват, за да се променят, да бъдат активни и да покажат, че са демократи и да докажат с действията си, че подкрепят пряката демокрация като висша форма на демокрация. Те могат да останат и пасивни, като по този начин ще затвърдят впечатлението, че референдумите не са важни за тях, а по-важно е типичното отиграване на предизборни ситуации по познати досега начини“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава се обърна и към неправителствените организации, регистрирани като застъпници за всяка от позициите – „за“ или „против“ въвеждане на електронен дистанционен вот. „Моят апел е да попитаме народа, но да му помогнем да вземе своето информирано решение. Затова кажете си позицията по референдума – тези, които са „за“ и тези, които са „против“ – излезте и говорете“, призова президентът Росен Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg