Продажбата на земя сега гарантира добра сделка

Експертите на „Агрион“ оценяват безплатно земеделски терени

Продажбата на земя сега гарантира добра сделка

Снимка: Агрион

872 ~ 2 мин. четене
Автор: Агрион

Ако сте решили да продавате земята си, търсете купувач сега, съветват експерти по недвижими имоти. Причината е, че заради пандемията активното търсене на земя може да намалее през 2021 г., което пък може да натисне надолу цените на нивите.

През тази година се очаква ръст на цените до 5%. Въпреки COVID 19 и лошата реколта по места, земята запази своята цена. Дали обаче това ще е така и през следващата година, никой не се наема да прогнозира.

Тези, които искат да продадат земята си или просто да разберат колко струва, могат да го направят абсолютно безплатно на сайта на лидера в сделките със земеделски земи - „Агрион“, както и на националния телефон 0800 111 66.

Експертите на компанията прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании, „Агрион“ не използва метода на осреднена оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формира цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни компоненти.

Собствениците на части от земеделски терени също могат да ги продадат. За тях „Агрион“ вече има нови условия и облекчена процедура.

Компанията съдейства на всички желаещи, които притежават над 25%  от площта на парцела да сключат сделка за своята собственост, без да се налага да влизат в сложни и дълги преговори с останалите съсобственици.

„Най-честата причина за продажба на земеделска земя е нуждата от свежи пари, особено преди коледните и новогодишните празници“, коментират от „Агрион“.  Според тях голяма част от притежателите на парцели са готови да продадат нивите си, вместо да кандидатстват пред банките за кредити, където процедурата е тежка и тромава и изисква обикалянето на различни институции. 

Тази година особено валиден е аргументът, че хората искат да имат някакви пари настрана, за да посрещнат кризата, предричана от експертите. Очакванията за понижаване на изкупните цени през зимата също са фактор за продажба възможно най-бързо.

Друга основна причина за сделките със земеделските земи е нежеланието или невъзможността на собствениците да се занимават с обработването на нивите. Голяма част от притежателите на поземлени имоти живеят в големите градове и нямат интерес да обработват земите си. Терените им са в отдалечени райони и често парцелите са повод за ожесточени съдебни спорове между многобройните наследници. Попадналите в подобна ситуация собственици почти винаги се възползват от безплатните правни консултации, които осигуряват юристите на „Агрион“.

„С безплатните оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на дружеството. „Поради огромния интерес към нашата безплатна оценка, от тази година разширихме екипа от експерти, които я правят. Правим всичко възможно, за да могат собствениците да получат своята оферта в рамките на два работни дни“, споделиха от компанията.

Проучване сочи, че собствениците искат да продадат своята земя на компании, които са доказали, че могат да се грижат за нея и затова избират най-често „Агрион“. Това е най-разпознаваемият за частните собственици бранд, занимаващ се с управление на земеделски земи. За близо 75% от собствениците на земи и над половината от арендаторите в страната дружеството е предпочитаният партньор за да сключване на сделка за земеделска земя.

Подкрепи Economic.bg