В САЩ загатват за раздробяване на технологичните гиганти

Нов доклад хвърля „смразяващ“ поглед върху това как Apple, Amazon, Google и Facebook са използвали силата си

В САЩ загатват за раздробяване на технологичните гиганти
1436 ~ 2 мин. четене

В свой доклад относно антитръстовите правила Камарата на представителите в САЩ намекна, че големите технологични компании трябва да бъдат раздробени, предава Reuters, позовавайки се на думите на републиканския конгресмен Кен Бък.

Докладът засяга пряко гигантите Google, Amazon, Facebook и Apple (известни още като GAFA), като се очаква той да бъде публикуван по-късно тази седмица.

Идеята за разбиването им на по-малки съставни части се тиражира от известно време насам, като един от най-гласовитите ѝ поддръжници е сенатор Елизабет Уорън от Демократическата партия.

Сега Бък коментира, споделя загрижеността на опозицията относно прекалено голямата мощ на технологичните гиганти и тяхната склонност към „убийствени придобивания“. От години големите компании в сектора поглъщат по-малките играчи на пазара, елиминирайки по този начин конкуренцията.

В резултат на хищническото си поведение корпорациите днес развиват по няколко основни дейности. Facebook например притежава фото приложението Instagram, както и чат платформата WhatsApp. Google пък има в портфолиото си видео услугата YouTube, но и притежава най-разпространената операционна система на мобилни устройства – Android. А лидерът в електронната търговия Amazon е номер едно и при изчислителните облаци.

Това предложение е леко загатнат призив за разбиване на големите технологични компании. Не сме съгласни с подхода на мнозинството“, коментира Кен Бък по повод доклада.

Все още не е известно колко републиканци ще подкрепят текста. Докладите и препоръките с двустранна подкрепа обикновено имат по-голямо въздействие.

„Докладът предлага смразяващ поглед върху това как Apple, Amazon, Google и Facebook са използвали силата си, за да контролират начина, по който виждаме и разбираме света“, пише Бък.

Той е съгласен с някои препоръки в доклада, като улесняването на Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия да спират сливания, както и за овластяването на потребителите да поемат контрола върху своите данни (за тяхната преносимост и съвместимост между отделните платформи).

Тези потенциални промени не трябва да бъдат драматични, за да бъдат ефективни“, споделя Бък.

Подкрепи Economic.bg