„Прокълнатото“ летище на Берлин се подготвя за откриването си (видео)

Самолети на Lufthansa и easyJet ще бъдат първите, които ще превозят пътници до BER

„Прокълнатото“ летище на Берлин се подготвя за откриването си (видео)
1 Видео

Снимка: Стопкадър/Youtube

Новото берлинско летище Berlin Brandenburg airport (BER) се подготвя за дългоочакваното си откриване на 31 октомври, предават специализирани медии. Голямото събитие за германската авиация идва с години закъснение, милиарди долари над предвидения бюджет, оплаквания и неефективност, които му заслужиха прозвището „прокълнато“. Масивната строителна площадка в района на Шьонефелд най-сетне ще се превърне в най-модерния център за транспорт, какъвто на германската столица винаги е липсвал.

Операторът на дълго забавеното летище в Берлин Flughafen Berlin Brandenburg (FBB) разкри подробности за отбелязването на събитието и за първите самолети, които ще превозят пътници на новия аеропорт. Празненствата за новия аеропорт ще продължат две седмици, в които трафикът от Берлин Тегел, основното международно летище на града от 1948 г., ще започне да се измества.

Акцентът ще бъде на 31 октомври. На този ден Терминал 1 ще започне да работи. По един самолет от EasyJet и Lufthansa ще кацне едновременно (на паралелни писти). На 8 ноември летището в Тегел ще получи подходящо изпращане“, обясни FBB.

Тегел, разположен северозападно от Берлин, е основното летище за търговски пътнически услуги до германския град повече от 70 години. По време на разделението на страната между 1961 г. и падането на Берлинската стена през 1989 г. Тегел, заедно с намиращото се в центъра на столицата Берлин-Темпелхоф, обслужва западната част на разделения град.

Πлaнoвeтe зa изгpaждaнe нa цeнтpaлнo мeждyнapoднo лeтищe в Бepлин дaтиpaт oт epaтa нa oбeдинeниeтo нa гpaдa. Cлeд пaдaнeтo нa Бepлинcĸaтa cтeнa пpeз 1989 г. гepмaнcĸитe лидepи зaпoчнaxa диcĸycии зa изгpaждaнeтo нa нoв aepoпopт, ĸoйтo дa пoмoгнe зa yтвъpждaвaнeтo нa столицата ĸaтo cвeтoвeн цeнтъp.

Международното летище BER има дълга и неспокойна история. През 1996 г. бе ангажирана площадката в югоизточния край на града като местоположение на летището на новата столица. Последваха години на финансови проблеми, включително неуспешна приватизация, а цената на строителството заедно със съпътстващите мерки, като шумоизолация на близките домове, скочи рязко.

Пропуските в проектирането и строителството, както и многобройните промени в управлението забавиха завършването и само няколко седмици преди планираното му пускане в експлоатация през юни 2012 г. инспекцията на безопасността накараха властите да спрат откриването на летището.

В началото на 2020 г., осем години след предложеното му завършване, пандемията от коронавирус заплаши да отмени откриването отново. FBB обаче заявява, че подготовката му е близо до приключване и публичните тестове на съоръжението в момента са в пълна готовност. Доброволците играят ролята на пътниците в тестовите процеси, които са от решаващо значение за успешната работа на съоръжението.

Въпреки че все още строителните дейности на летището не са напълно завършени, някои кабели висят от тавана, а рафтовете на безмитните магазини са празни, може да се каже, че BER е готов за откриването си. Пожарните аларми, димоотвеждащите системи и предпазните кабели вече са получили одобрението, което бе спънало откриването преди години.

Все пак резкият спад на пътниците в резултат на пандемията ще остави отпечатък върху новото летище. Значително по-малкото пътници обаче ще направят откриването по-лесно за управление.

Коментари: 0