Технологичните акции в САЩ надминаха целия европейски пазар

За първи път пазарният капацитет на американския технологичен сектор е по-скъп от този на Европа

Технологичните акции в САЩ надминаха целия европейски пазар

Снимка: Unsplash

1624 ~ 2 мин. четене

Доминацията на големите технологични компании на САЩ през последните години изтласка сектора през още един етап, след който той вече е по-ценен от целия европейски фондов пазар, сочи проучване на Bank of America, цитирано от CNBC.

Според статистиката това е първият път, когато пазарната капитализация на американския технологичен сектор, който възлиза на 9.1 трлн. долара, надминава този на цяла Европа, възлизащ на 8.9 трлн. долара в Европейския съюз, Великобритания и Швейцария. За сравнение, Bank of America посочва, че през 2007 г. европейският пазар е бил четири пъти по-голям от американските технологични акции.

Събитието идва на фона на концентрацията на технологични компании с огромен капитал на щатския пазар. Петте най-големи имена в сектора – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и Facebook – представляваха 17.5% от S&P 500 през януари, преди избухването на пандемията. Ключовото значение на технологиите по време на социалната изолация обаче допринесе за повишаване на оценката им и в резултат на това те вече представляват почти 25% от S&P 500, а общата им пазарна капитализация е над 7 трлн. долара, като само първата от петте компании – Apple – вече струва над 2 трлн. долара.

Серията на Amazon обаче може да се окаже най-зашеметяващата от групата. Компанията прерасна в доминираща сила в електронната търговия, но експлозията в облачната индустрия помогна на акциите ѝ да нараснат още повече през последното десетилетие. От август 2010 г. до този петък акциите на Amazon са скочили около 20 пъти.

Технологичното изпреварване на Европа се отразява и в цялостното представяне на пазарите в САЩ и Европа. От началото на 2010 г. S&P 500 е спечелил близо 200%, докато Euro Stoxx 50 е нараснал с 13.4%, а британският FTSE 100 е спечелил малко под 11%. Трябва да се отбележи обаче, че пазарният капацитет измерва само стойността на собствения капитал на компаниите и изключва дълга. Американските технологични акции също имат голям международен бизнес и не извличат цялата си стойност от американската икономика.

Подкрепи Economic.bg