Протест обгради Народния театър „Иван Вазов“

Днес се връчват награди по повод Международния ден на театъра

Протест обгради Народния театър „Иван Вазов“

Днес отбелязваме Международния ден на театъра. По този повод актьори и граждани се струпаха пред Народния театър „Иван Вазов“ – някои от тях, заради наградите, които се връчват, а други, за да протестират.

Докато номинираните наградените ”ИКАР” влизаха тържествено в сградата на Мелпомена, отпред театрали и творци с транспаранти „Оставка” протестираха срещу политиките на Министерството на културата. Те искат по-голямо финансиране за култура.

Малко преди началото на официалната церемония, известни актьори се събраха, но за протест, а не за празник. Те носеха и надписи „Оставка”. Протестиращите заявиха, че празникът на театъра е нещо велико за всички, които се занимават с това изкуство. Те посочиха, че искат единствено културата да бъде ценна и за всички останали граждани в държавата, защото изкуството е това, което ще спаси духа на нацията, предаде БГНЕС.

Творците пред театъра се обединяват от идеите на „Пакт за култура“. В подписка до институции те настояват за приемането му, който предвижда 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев заяви, че е съгласен с приемането на пакта и поиска не е1, а 2 за култура. 

Коментари: 0