Протестна мрежа апелира срещу \"арогантното назначение\" на Иван Искров

Вместо да носи отговорност за уронването на престижа на БНБ, гуверньорът отива в Черноморската банка за търговия и развитие, възмутено е движението

Протестна мрежа апелира срещу \
3755 ~ 1 мин. четене

В декларация "Протестна мрежа" се обяви срещу назначаването на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров за представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

Информацията, която беше тиражирана вчера, все още не е потвърдена официално от властите. Във вторник обаче гуверньорът се срещна с премиера Бойко Борисов в кабинета му.  За какво са си говорили двамата не е ясно, но позицията на управляващите е, че Искров трябвало да напусне поста си в БНБ. 

"Довчера управляващите посочваха вината и отговорността на гуверньора на БНБ за уронването на доверието в централната банка – днес, правят сделка с него бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие. Мълчанието му ли купуват кръгове и среди, замесени в аферата КТБ?", питат от Протестна мрежа във връзка с подготвяното назначение.

Протестното движение пита кабинета "Борисов" защо се позволява на Иван Искров да избегне своята отговорност за ситуацията с Корпоративната търговска банка (КТБ). "Ние, от Протестна мрежа, възразяваме срещу договорки, целящи избягването на отговорността на управителя на централната банка за случилото се с КТБ. Какво предлага правителството – докато всички плащаме милиарди за безобразието КТБ, Искров да бъде пратен на блага почивка в Солун. Тази сделка е част от модела, срещу който протестирахме цяла година. Спрете това назначение – то представлява арогантно погазване на чувството за справедливост на гражданите", се казва още в декларацията.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg