Пускането на електронната винетка се отлага

Системата предвижда и въвеждането на тол такси за камионите

Пускането на електронната винетка се отлага
3785 ~ 1 мин. четене

Въвеждането на електронна винетка от 2017-та година се отлага. Причината е, че пуснатата от Агенция "Пътна инфраструктура" обществена поръчка е спряна, заради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията от страна на един от участниците “Мархинженеринг” ЕООД.  Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова до депутат, пише БГНЕС. 

Търгът е на стойност 200 млн. лв., като проектът трябваше да приключи след 19 месеца. Електронната система предвижда въвеждането на тол-система за камионите над 3,5 тона, които ще плащат на база изминато разстояние, и електронна винетка за леките автомобили на база време. 

Тол-такси ще се събират за 16 317 км, от които 737 км. са магистрали. Превозните средства до 3,5 тона ще заплащат електронна винетка за фиксиран времеви период от датата на закупуване. 

Заради жалбата от 5 май процедурата за избор на изпълнител на изграждането на електронната система е стопирана, пише в своя отговор регионалният министър. КЗК трябва да вземе окончателно решение до 20 юли.  След това има двуседмичен срок, в който решението на комисията може да се обжалва и пред Върховния административен съд, който до един месец следва да се произнесе.

Павлова припомня, че търгът включва и изграждането на 420 стационарни контролни пункта. По републиканската пътна мрежа вече има изградени 320 контролни рамки с броячи-класификатори. За целите на системата е предвидено изграждането на още 100 нови контролни рамки, както и дооборудването на останалите 320 рамки. Тяхната роля ще е осъществяването на контрол по спазване на задължението за заплащане на пътни такси.

Подкрепи Economic.bg