Путин: 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия

Решението е в отговор на новите санкции от страна на САЩ

Путин: 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия
3137 ~ 2 мин. четене
755 американски дипломати ще трябва да напуснат Русия, заяви в неделя президентът Владимир Путин. Решението за прогонването им бе обявено още в петък и дойде в отговор на новите санкции, които Вашингтон наложи на Москва. Сега руският държавен глава официално оповести и точният брой на хората, които ще бъдат изгонени от страната. 

Американският Сенат прие новите санкции с огромно мнозинство, като те бяха гласувани с 98 гласа „За“ и само 2 „Против“. Това поставя президента на САЩ Доналд Тръмп в особено сложна ситуация, при която или трябва да наложи вето на решението и да се противопостави на собствената си Републиканска партия, или да предприеме по-твърд курс към Русия. 

Така или иначе след 1-ви септември в американските дипломатически представителства в Русия трябва да останат не повече от 455 души, с колкото разполага и Москва в мисиите си в Съединените щати. 

Решението си Путин обоснова с думите – „Защото американската страна отново предприе с нищо не провокирана, което е много важно, стъпка за влошаване на руско-американските отношения“. Той изтъкна, че Русия твърде дълго е изчаквала с надеждата, че нещо може да се промени към по-добро. „Хранехме такава надежда, че ситуацията някак ще се промени, но ако се съди по всичко, ако тя се промени, това няма да бъде скоро“, допълва държавният глава. 

Русия обаче не планира допълнителни ограничения срещу САЩ, за да не навреди на развитието на международните отношения, стана ясно още от думите на Путин, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна, че има сфери, в които сътрудничеството между двете страни е много важно. Като пример за такава руският президент посочи дейностите по ограничаване на оръжията за масово унищожение. „Тук ние несъмнено свирим първа цигулка заедно със САЩ“, коментира той, изтъквайки важността на борбата с тероризма. 

В тази връзка Путин обърна внимание още на въпроси като киберсигурността и плановете за работа в Космоса. 

Подкрепи Economic.bg