Работата без трудов договор става законна

Това предвиждат промени в Кодекса на труда, предложени от три партии

Работата без трудов договор става законна

Работата без сключен трудов договор в селското стопанство да стане законна, предвиждат промени в Кодекса на труда, предложени от депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева, Живко Мартинов, Георги Андонов, Румен Желев, Румен Христов и Никола Хаджийски от Реформаторския блок, Румен Йончев от БДЦ и Иван Станков от АБВ, пише 24 часа.

Поправка в чл. 114а предвижда сключването на трудов договор да може да става до 14 дни, след като трудът е положен. Изключението се прави единствено за еднодневните трудови договори.

Според експерти от социалното министерство, които са работили по въвеждането на еднодневните договори в екипа на подалия оставка вицепремиер Ивайло Калфин, този текст е нонсенс. Той не е бил съгласуван предварително с ресорното ведомство. Ако поправките се приемат, контрол над работниците на практика няма да може да се осъществява.

Според председателят на социалната комисия Хасан Адемов този текст отваря вратата за работа без сключени договори.

В момента еднодневните договори се сключват задължително сутринта, преди работниците да започнат работа на полето, като те важат за осем работни часа. Осигуровките и данъците върху тях се предплащат в НАП, а след това формулярите се получават от Главната инспекция по труда.

От началото на годината до 14 май в ГИТ бяха регистрирани над 44 хил. трудови договора. Това е повече от половината от регистрираните през миналата година еднодневни трудови договори. Над 20 хил. от разрешените до момента еднодневни договори са за маслодайни рози, показват данните на ГИТ. 

Коментари: 0