Работещите в рафинериите с най-високи заплати у нас

Охранителите са с най-нисък среден осигурителен доход

Работещите в рафинериите с най-високи заплати у нас

Хората с най-високо заплащане в България са шефовете в рафинериите и в предприятията за производство на кокс. Те получават средно по 2492 лв. на месец, или колкото четирима началници в сухопътния транспорт. Това показват данните на НОИ за доходите, върху които се осигуряват работещите в реалната икономика към края на април.

Данните са публикувани по повод започването на преговорите между бизнеса и синдикатите за минималните осигурителни прагове за 2016 г. в различните браншове. Договарянето засяга близо 2 млн. работещи и не касае само заетите в бюджетната сфера, пише "Труд".

Сред браншовете с най-високи официални заплати са още енергетиката и въздушният транспорт, където работещите обикновено вземат по около 1600 лв. Това е над 2 пъти повече от средния осигурителен доход за цялата страна, който е 729 лв.

Най-нисък е средният осигурителен доход на охранителите - 414 лв. На дъното по заплащане са още поповете, работещите в хотели и ресторанти, хлебарите. Числата показват, че в горското стопанство, в производствата на обувки и дървен материал, в туризма неквалифицираните кадри се осигуряват върху суми, които са под минималната заплата. Това означава, че те масово се наемат на непълен работен ден.

Коментари: 0