Ранното пенсиониране е най-спешната реформа в Гърция

Помощта за страната трудно ще мине през Бундестага, заяви Владимир Каролев

Ранното пенсиониране е най-спешната реформа в Гърция

"Преди десет дни гърците отхвърлиха един план за реформи, който не беше толкова строг. Не съм сигурен обаче, че това, което сега е наложено на Гърция, ще мине. То първо трябва да получи подкрепата на гръцкия парламент. Ако Ципрас не успее да получи мнозинство от собствената си партия и коалиционния му партньор, той трябва да търси от другата страна на барикадата. Най-вероятно ще я получи, въпросът е срещу какво".

Това заяви икономистът Владимир Каролев в сутрешния блок на Нова ТВ. По думите му след подкрепа от гръцкия парламент, Ципрас трябва да мине през няколко европейски парламента, като най-трудно ще бъде през Бундестага. "Там ще мине само, ако това, върху което се е подписал министърът се случи, а именно до тази сряда да се разпишат 22 нови реформи“, подчерта Каролев.

"Ранното пенсиониране е най-спешната реформа. В Гърция има 600 професии, наречени тежки по тяхното законодателство. Сред тях са сладкар, радио водещ, продавач на цветя, масажист и други. Те са пенсионират от 51 до 56 г. Друг проблем е, че в редица компании и предприятия в Гърция се плащат добавки и бонуси за най-различни неща, като например да отидеш навреме на работа", коментира икономистът.

"Един от основните проблеми Гърция да бъде 25 години с бюджетен дефицит е ранното пенсиониране и тези тежки добавки. Лошото е, че това идва от държавния сектор и тъй като частния трябва да се конкурира и да наема служители, и той ги предлага", обясни Каролев.

Според него Ципрас  все още има сериозна популярност в страната си. "Аз предвиждам, че този пакет ще мине през парламента и през останалите институции. Въпросът е дали след това реформите ще се осъществят, а за тази цел трябва да се промени законодателството", категоричен е Каролев.

"Още в първото писмо преди две седмици на финансовият министър до Брюксел, той признава, че реформите, договорени 2010-2012 г. не са изпълнени. Има още номера, които могат да се опитат да изиграят гърците, но не мисля, че ще минат", добави той.

"За да се дадат нови помощи на Гърция, те трябва да дойдат от по-бедни страни от нея и страни с по-ниски доходи ще трябва да дават помощи, а тези държави трудно ще се съгласят ако няма реални реформи", каза още Владимир Каролев.

Коментари: 0