Радев: Служебното правителство трябва да разкрие състоянието на държавата

Радев: Служебното правителство трябва да разкрие състоянието на държавата

Снимка: Красимир Свраков

3104 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

България вече има ново правителство – след неуспеха на партиите в 45-ия парламент да излъчат кабинет. На официална церемония президентът Румен Радев представи членовете на служебното правителство, което ще работи до излъчването на ново след изборите на 11 юли.

"Служебното правителство трябва да гарантира нормалното функциониране на държавата. Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот. Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата и да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“ , заяви Радев, пояснявайки, че предишното управление е "изцедило" хазната със спорни проекти и е оставило държавата в тежка ситуация.

Като основен приоритет пред новите министри той изтъкна организацията по провеждането на предсрочните парламентарни избори, справянето с пандемията и стабилизирането на институциите в страната.

Ген. Стефан Янев, който ще бъде служебен министър-председател, заяви, че мотото на министрите ще бъде „почтеност, прозрачност и професионализъм.“

Благодаря за доверието. Да бъда министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години, за това, че ще работя почтено, при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри”, заяви Янев по време на церемонията.

Той добави, че основен приоритет е организирането и провеждането на честни избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби.

„В тази връзка очаквам всички институции да работят синхронизирано и да бъдем абсолютно безкомпромисни при всякакви опити за изборни нарушения”, добави Янев.

Той заяви, че от тук нататък всички институции ще работят в пълна прозрачност пред гражданите.

„Ще работим също и за възстановяването на диалога между властта и малкия и среден бизнес, които са силно ощетени по време на COVID кризата“, поясни още той.

Ген. Янев заяви, че най-важен акцент по време на неговото управление ще бъде върховенството на закона и честността пред българските граждани.

Коментари: 0