26 ранени, над 200 са арестувани след бунта в Харманли

Афганистанци са главните инициатори на безредиците

26 ранени, над 200 са арестувани след бунта в Харманли
3788 ~ 2 мин. четене

26 души са ранени, а 200 са арестуваните след вчерашния бунт на мигрантите от лагера в Харманли. 24 от пострадалите са полицаи, а 2ма са мигранти. Повечето са с леки травми и веднага са минали на преглед в местната болница.

Бунтът започна вчера по обед, когато обитателите на бежанския център започнаха да чупят сградите, в които са настанени, да палят покъщнината и да замерят дошлите полицаи с всевъзможни предмети. Те протестираха срещу новия пропускателен режим, който им забранява свободно да напускат лагера.

Вечерта имаше втора ескалация на напрежението, след като в центъра бяха разположени допълнителни полицейски части и жандармерия. Мигрантите са продължили с вандалските прояви и дори са изградили барикада с част от металните контейнери, използвайки я като щит срещу силите на реда.

В отговор полицаите са използвали водни оръдия, халосни и гумени патрони, помощни средства, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Общо около 300 мигранти са участвали в бунтовете, 250 служители на реда пък са били ангажирани с овладяването на ситуацията.

Главните инициатори са млади афганистанци, които са подстрекавали останалите резиденти на центъра към бунт и даже са влезли във физическа саморазправа с отказалите да ги подкрепят.

„Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, посочи премиерът Бойко Борисов, който също пристигна на местопроизшествието. Той увери, че на всички извършители на вандалски действия ще бъдат повдигнати обвинения. Още през следващия месец някои от подстрекателите на бунта ще бъдат върнати обратно в Афганистан.    

Реакцията на българите също не закъсня. Късният следобед и вечерта жители на Харманли и региона се събраха пред лагера. Някои от тях бяха готови за саморазправа с мигрантите, чуваха се националистически скандирания, но от полицията предотвратиха възможността за допълнителни ексцесии.

Пристигналите български граждани не бяха допуснати на територията на лагера с цел избягване на конфликти. Някои от тях вероятно са били провокатори, умишлено изпратени да засилят напрежението, съобщиха български медии.

Следователи, прокурори и криминалисти ще влязат в бежанския център, за да изяснят самоличността и мотивите на провокаторите на напрежението там. Ситуцията сутринта вече е спокойна. 

Подкрепи Economic.bg