„Пропастта“ между половете ще се стопи до 100 години

България се нарежда на 49-о място в света по равенство на мъжете и жените

„Пропастта“ между половете ще се стопи до 100 години

Снимка: Pixabay

Пропастта между мъжете и жените, измерена по отношение на политическо влияние, икономическа печалба и здравеопазване и образование, се стеснява през последната година, но ще отнеме почти още един век, за да изчезне, заяви Световният икономически форум (WEF).

Базираната в Швейцария организация проследява глобалния напредък в равенството между половете.
В доклада се казва, че макар повече жени да влизат в управлението на много места, икономическата разлика се разширява.

WEF прогнозира, че ще отнеме 99,5 години жените да бъдат равнопоставени с мъжете, въпреки че жените заемат водещи ръководни роли в Европейската централна банка и Световната банка и начело на няколко държави, включително Финландия, Германия и Нова Зеландия.

Напредъкът в политическата сфера остава бавен, каза WEF, като жените все още заемат едва 21% от министерските позиции в световен мащаб. Но организацията се надява, че „ефектът на модела за подражание“ ще насърчи по-бързи промени.

Организацията заяви, че разликата в икономическата "полова пропаст" е нараснала в сравнение с миналата година, отчасти защото жените са недостатъчно представени в почти всички най-бързо развиващите се сектори на заетостта, като например облачните технологии и изкуствения интелект. Жените е по-вероятно да бъдат изместени от автоматизацията, добавя организацията.

Миналата година в доклада на WEF се предполагаше, че ще са необходими 108 години, за да се запълни пропастта в неравенството.

Клаус Шваб, основател на WEF, заяви, че докладът подчертава нарастващата спешност за действие.

„При сегашната скорост на промените ще отнеме близо век, за да се постигне паритет - времева линия, която просто не можем да приемем в днешния глобализиран свят, особено сред по-младите поколения, които имат все по-прогресивни възгледи за равенството между половете“, каза той.

Ето и Топ 10 на държавите са най-голямо равенство между полевете:

1. Исландия

2. Норвегия

3. Финландия

4. Швеция

5. Никарагуа

6. Нова Зеландия

7. Ирландия

8. Испания

9. Руанда

10. Германия

България се нарежда на 49-о място от 153 държави.
Коментари: 0