Разочарованието от Amazon и Alphabet повлия на борсите в САЩ и Европа

Финалът за изминалата седмица беше белязан от силното влияние на мечките над биковете

Разочарованието от Amazon и Alphabet повлия на борсите в САЩ и Европа

Снимка: БТА

Финалът за изминалата седмица беше белязан от силното влияние на мечките над биковете. Сесията беше силно волатилна и Dow Jones завърши с 296 пункта по-малко, след като най-големите загуби достигаха до -539 пункта. Технологичният NASDAQ изтри 2.1% и затвори на 7167 пункта, а най-ниските му стойности бяха с до 3% надолу. Широкият S&P 500 почти навлезе в територията на корекция, спадайки с 10% под максимума си, отбелязан през септември. Индексът приключи седмицата на ниво от 2658 пункта. Седем от общо 11-те сектора в състава на S&P са надолу с поне 10%, а сред тях са секторите на финансите, на материалите и енергийният. Акциите на Amazon се понижиха със 7.8% след като компанията публикува корпоративните си финансови отчети за третото тримесечие на годината, които разочароваха инвеститорите. Книжата на друг гигант – Alphabet, компанията-майка на Google, натрупаха загуби от 5.6%, които по-късно бяха минимизирани до 1.8%. Междувременно търговският отдел на САЩ съобщи, че икономиката се е разширила с 3.5% през Q3, над прогнозните 3.4%. Министерството съобщи и че индексът на личните потребителски разходи, който е ключов показател за инфлацията, се е увеличил с 1.6% през Q3. 

В Европа акциите също приключиха сесията със сериозни понижения, отчасти поведени от неоправданите очаквания за отчетите на Amazon и Alphabet. Британският FTSE и френският САС се разделиха с 1.4%, а немският бенчмарк DAX – с 1.8%. Паневропейският Euro Stoxx 600 приключи с 1.21% по-малко, като на седмична база понижението е от 2.9%. Всички сектори затвориха на червена територия, но най-силно пострадаха тези на медиите и на телекомите. На пазара на суровините петролът записа ръст. Лекият суров петрол  се търгуваше с процент повече до 67.59 долара за барел, а европейският му конкурент – с 1.63% повече до 77.77 долара.

Акцентите днес

Промяна на работното време

Във връзка с преминаването към зимно часово време на 28 октомври 2018 г., от понеделник американската борсова сесия ще бъде с начало 15:30 ч. до 22:00 ч. българско време. Търговията през платформата ELANA MetaTrader ще започне в 24:00 часа на 28 октомври и ще приключи в 24:00 часа на 2 ноември. От 4 ноември се подновява нормалното работно време на платформата.

Финансови отчети Q3

Продължава сезонът на публикуването на корпоративните отчети за третото тримесечие на 2018 г. Преди отварянето на лондонската борса HSBC с пазарна капитализация 122 млрд. долара ще изнесе репортите си, като очакванията са за приход от 10.74 млрд. долара и печалба на акция от 15 цента. Днес канадската Aurora Cannabis (ACB:xnys), чиято пазарна капитализация възлиза на близо 3 млрд. долара, ще изнесе данните си. Очакванията са за 4 цента печалба на акция.

Amazon Corp. – Дневна

От началото на месеца Amazon изгуби значителна част от пазарната си капитализация. В петък стартира сесията с гап, но все пак реализира зелена свещ. Въпреки това компанията все още се намира под така важното ниво при 38.20% от Корекцията на Фибоначи с период 1 януари – 1 септември 2018 г. Мечките владеят щатските пазари от началото на месеца и оттогава насам акциите на гиганта се понижиха с повече от 15%. Очакваме компанията да възстанови загубите, поради което би бил удачен вход в дългосрочна дълга позиция сега за покупка на по-изгодна цена. Смятаме за силно вероятно понижението в близките дни да продължи, поради което може да се изчака за ново поевтиняване преди вход.

AUD/USD – Дневна

Австралийският долар поетапно губеше позиции спрямо щатския си конкурент още от края на януари. В последните няколко месеца котировките не се докосват до долната граница на формирания канал, а от началото на октомври пък има сформирано ниво на подкрепа при 0.7000. За вход в къса позиция бихме препоръчали да се изчака понижение под това ниво. 

Coffee – Седмична

След четири поредни седмици на значителен ръст в цената – от повече от 22%, едва през последната имаме леко забавяне на кафето. Спадът от 1.7% може да се използва за вход в средносрочна дълга позиция на по-добра цена. MACD бележи ръст в отрицателната територия, а котировките приближават ключово ниво при около 125-130 долара от края на 2017 г. Следващо ниво на съпротива би било при 140 и при 150 долара.

S&P 500 – Дневна

Широкият индекс се доближи до територията на корекция в петък, търгувайки се с 10% по-малко от 52-месечния си връх. Смятаме, че понижението може да продължи до 2600 пункта, като достигане на 2580 при дъната от корекцията през февруари би било малко вероятно. Важно ниво на подкрепа е при 2630. За вход в дълга позиция е рано да се говори, за целта препоръчваме да се изчака потвърждение на възходящ тренд и сигнал от индикаторите.

Коментари: 0