Разплащат 100 млн. лв. по „Региони в растеж“ до Коледа

От 2017 г. ще може да кандидатстват болници и спешна помощ

Разплащат 100 млн. лв. по „Региони в растеж“ до Коледа

Очакваме до края на годината да разплатим около 100 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“. Сумата се формира от средствата, предназначени за първа вноска към Фонда на фондовете и плащания по осите за техническа помощ и пътна инфраструктура. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова на заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Страната ни няма притеснение за изпълнение на програмата по отношение на изискванията на ЕК за обем реализирани проекти и усвоени средства към края на 2018 г., каза Николова.

„Размерът на сертифицираните разходи, които трябва да отчетем към ЕК до края на 2018 г., е 948 млн. лв., или 31,42% от бюджета на програмата, и нямаме притеснения, че стойността може да бъде постигната“, уточни тя.

Към днешна дата 76% от програмата и нейния ресурс от над 3 млрд. лв. са отворени за кандидатстване. В началото на 2017 г. Министерството на здравеопазването ще има възможност да кандидатства за близо 164 млн. лв. по проекта за реформа в спешната помощ. С този ресурс ще бъдат обновени и преоборудвани 198 центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали в страната.

Допълнително ще бъдат ремонтирани и модернизирани 34 спешни отделяния в държавите болници. Предвидено е и закупуване на нови линейки, като към европейските средства ще се добавят допълнителни от бюджета на здравното министерство, уточни още зам.-министърът.

Коментари: 0