Разрушиха статуята на Мао Дзедун

Монументът на тоталитарния лидер просъществува твърде кратко

Разрушиха статуята на Мао Дзедун
3998 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Само няколко дни след оповестените информации за издигането й, Китай вече разрушава огромната статуя на комунистическия лидер Мао Дзедун.

Разрушаването на монумента е неочаквано и най-вероятно се дължи на липсата на одобрение от страна на властите. Новината съобщи AFP, позовавайки се на китайските държавни медии.

Снимките на статуята на седналия Мао, извисяваща се на 37 метра височина в китайската провинция Хънан, се появиха в публичното пространство и бързо обиколиха световните медии в началото на тази седмица.

Струващият 3 млн. юана (460 хил. долара) монумент е бил разрушен, а причината според китайските медии остава „неясна”. Според тях статуята на тоталитарния лидер, управлявал Китай в продължение на повече от 30 г., „не е била регистрирана или одобрена” от местното правителство.

В Интернет се появиха снимки, показващи огромна дупка в предната част на масивния златен торс на Мао, ръцете му липсват, а главата му е обвита в черно. Местните власти не са открити за коментар.

„Чух, че е бил разрушен вчера”, заяви местен работник, пожелал да запази анонимност. Според него причината е, че монументът е построен неправомерно в земята на земеделски производител, съобщава в. Guardian.

Монументът, завършен през декември, е изцяло частна инициатива – изграждането му е финансирано от няколко местни предприемачи и е отнело 9 месеца. Изглежда обаче китайските бизнесмени са пропуснали да координират начинанието си с официален Пекин.   

Подкрепи Economic.bg