Развръзката в 45-ото Народно събрание e днес

Президентът ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство

Развръзката в 45-ото Народно събрание e днес

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Днес президентът Румен Радев ще връчи последния мандат за съставяне на правителство. Той ще отиде в ръцете на третата политическа сила – БСП. Левицата обаче обяви в събота, че ще го върне на държавния глава и няма да предлага свой проект за кабинет.

Това ще означава, че 45-ото Народно събрание съвсем скоро ще трябва да бъде разпуснато, а президентът да излъчи служебно правителство, което да подготви следващите парламентарни избори. За пръв път в новата история на България до предсрочен вот може да се стигне броени месеци след редовно избран парламент. 

Разпускането на НС става с указ на държавния глава, в който се посочва и датата на извънредните избори.

Днес Румен Радев има и насрочени консултации с парламентарно представените партии по повод излъчването на нов състав на Централната избирателна комисия. Припомняме, че миналата седмица депутатите гласуваха промени, според които се намалява бройката на членовете ѝ до 15 души, а президентът освен че ще ги назначава, вече ще провежда обществените консултации. По-рано те се случваха в парламента. И в новия закон обаче на държавния глава не се дават по-големи правомощия – той нито посочва, нито избира фигурите в ЦИК.

Коментари: 0