Президентът свиква партиите за новия състав на ЦИК

Румен Радев ще проведе консултации с парламентарните сили на 5 май

Президентът свиква партиите за новия състав на ЦИК

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Срещата е насрочена за 5 май, като до политическите групи вече са изпратени покани.

Изборни правила

Повод за консултациите са измененията в Изборния кодекс, които депутатите от 45-ото Народно събрание приеха миналата седмица, а ден по-късно президентът побърза да прати за обнародване в Държавен вестник. Стъпката ще гарантира, че все още действащият парламент ще успее да излъчи нов състав на ЦИК преди да бъде разпуснат.

А това се очаква, че може да стане още през тази седмица. Също на 5 май Румен Радев трябва да връчи третия мандат за съставяне на правителство – на БСП, която обаче заяви в събота, че ще му го върне

Според новите правила съставът на ЦИК се намалява, а на държавния глава се дава властта да одобрява и назначава главните действащи лица. Досега от неговата фигура зависеше единствено изборът на членовете на комисията. По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов видя в нововъведенията една основна цел – „ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент“.

Коментари: 0