Депутатите въведоха мажоритарна система за следващите редовни избори

Жителите на селата с нас 100 души вече ще могат да избират кмет, отпадна район „Чужбина“

Депутатите въведоха мажоритарна система за следващите редовни избори

Снимка: БТА

13762 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Късно снощи, след 14-часово заседание, депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс, които ще действат на следващите парламентарни избори, които може да са още това лято. Сред последните приети точки бяха да няма гласуване по пощата зад граница, отпадна предложението за въвеждане на експерименталното дистанционно електронно гласуване на президентските избори и няма да има район „Чужбина“, тъй като не бе приета методиката, по която ще става районирането.

Изборни правила

Народните представители решиха, че пропорционалната избирателна система за избор на народни представители ще се прилага до провеждане на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон. Това бе направено по предложение на депутатите от „Има такъв народ“ Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов, съобщава БНР.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ от текста да отпадне думата „редовни“. А това на практика означава, че пропорционалната система няма да важи и след нови евентуални предсрочни избори. Така, макар в Изборния кодекс да не се предвижда изрично въвеждане на мажоритарен вот, депутатите спориха „за“ и „против“ тази идея.

От ГЕРБ настояха мажоритарно гласуване да се въведе веднага и обвиниха „Има такъв народ“, че се отмята от предизборно обещание. От БСП пък бяха категорични, че подобна система е неприложима в български условия.

Депутатите също така решиха, че карантинираните заради коронавируса ще могат гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там, като ще могат да подават заявления и в деня на вота.

Жителите на селата с нас 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничението беше за селища с население от над 350 души.Подкрепи Economic.bg