ЕК готви разхлабване на мерките, за да съживи туризма

Идеята е да се допусне влизането на граждани от повече страни извън Европейския съюз

ЕК готви разхлабване на мерките, за да съживи туризма

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Европейската комисия предлага разхлабване на ограниченията за влизане в Европейския съюз на пътници, пристигащи от страни извън Блока. Предприемането на стъпката идва на прага на летния сезон и в опит да се раздвижи туризмът. В момента право да посещават някоя от 27-те членки от ЕС с цел ваканция или по други несъществени причини имат хората от само седем държави. Сред тях не са САЩ и Великобритания.

Сега ЕК иска одобрение от страните членки да допускат чуждестранни граждани, които са били напълно ваксинирани срещу COVID-19, както и такива, пристигащи от държави с „добра епидемиологична ситуация“. Предложението на Комисията е да се повиши прагът, свързан с броя нови случаи на заразени с коронавирус. Ако бъдат приети новите критерии, това означава, че в ЕС ще могат да влизат хора от Великобритания и Русия например, но не и от САЩ, по данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

За да ограничи риска от ръст на инфекциите или внасянето на нови щамове на COVID-19, ЕК предлага и механизъм за незабавно спиране. Чрез него държавите членки ще могат да въвеждат бързи ограничения за пътуване за страни, в които здравната картина рязко се влошава.

Предложенията се очаква да започнат да се обсъждат във вторник.

Време е за съживяване на туристическата индустрия и за възстановяване на трансграничните приятелства, но безопасно. Предлагаме да приветстваме отново ваксинирани посетители и тези от страни с добро здравословно състояние. Но ако се появят варианти, трябва да действаме бързо: предлагаме европейски механизъм на „спешна спирачка“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в публикация в Twitter.

Коментари: 0