Ремонтът между Гулянци и Долна Митрополия напредва

Ремонтираната отсечка е с дължина над 9 км и е част от третокласен път в област Плевен, а инвестицията е за над 6.4 млн. лв.

Ремонтът между Гулянци и Долна Митрополия напредва

Снимка: АПИ

4832 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Основният ремонт на над 9 км от третокласния път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен напредва. Инвестицията е за над 6.4 млн. лв., а проектът се финансира по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Обектът трябва да бъде завършен до края на юли.

Началото на участъка, който се ремонтира, започва в края на село Подем и завършва при кръстовището с републикански път III-3004 за гр. Тръстеник и с. Опанѐц. Отсечката преминава през село Победа и гр. Долна Митрополия. От АПИ съобщават, че реконструкцията на пътната настилка е завършена, положен е изравнителният асфалтов пласт и предстои да се положи износващият пласт асфалтобетон. В отсечката, преминаваща през гр. Долна Митрополия, настилката е положена върху геокомпозитна армираща мрежа за по-голяма здравина и устойчивост на пътя. Ремонтирано е мостовото съоръжение при 23-ти км над р. Барата, приток на р. Вит. Рехабилитирани са устоите на моста, изпълнена е нова пътна плоча, хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари. Подобрено e отводняването на целия участък чрез изграждане на окопи и нови водостоци, съобщават от АПИ.

В рехабилитирания участък предстои да бъдат монтирани нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишаване безопасността на движение от двете страни на пътя ще бъде положена надлъжна релефна шумна маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства.

Основният ремонт се изпълнява от ОБЕДИНЕНИЕ „ИНФРАСТРОЙ 2019“, в което участват: „Гарант-90-Цонев и Сие“ ООД и „Хая-С“ ООД. Стойността на договора е 6 407 433.86 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътконсулт 2000“ ЕООД. Договорът им е за 125 280 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Алве Консулт“ ЕООД, а договорът е за 16 262.40 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта е 7 821 819,36 лв. с ДДС. От тях 6 648 546,44 лв. с ДДС са от Европейския фонд за регионално развитие, 1 016 758,32 лв. с ДДС е национално съфинансиране, а 156 514,60 лв. с ДДС са от бюджета на АПИ. Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона.

Подкрепи Economic.bg