Решава се съдбата на Великобритания в ЕС

46,5 млн. британски гласоподаватели ще определят бъдещето на държавата си

Решава се съдбата на Великобритания в ЕС

Днес в Обединеното кралство се провежда референдум, който ще определи бъдещето на държавата. Гласоподавателите решават дали страната да остане член на Европейския съюз, или да го напусне – т.нар. Brexit.

Изборът изглежда съдбоносен както за Великобритания, така и за цяла Европа. Това бе най-актуалната международна тема през последните седмици.

Ето защо множество експерти от различни области, бивши и настоящи политици, популярни личности, представители на медиите и дори обикновени хора се изказаха за настоящия референдум и последствията от него.

Двете кампании за оставане и напускане се срещнаха с много хора, представиха своята визия за бъдещето на Обединеното кралство и призоваха гласоподавателите да решат в каква посока да поеме то.     

46,5 млн. души са се регистрирали и ще излязат край урните. Право на глас имат гражданите на Великобритания и Британската общност. Ще могат да гласуват и британци, които живеят по-малко от 15 г. зад граница.

41 хил. са избирателните участъци в цялата държава, в които ще се осъществи вотът. Те ще работят от 07:00 до 22:00 часа местно време. След това няма да бъдат огласявани екзит полове, а направо започва броенето.

Бюлетините ще се броят в 382 местни центъра, вкл. и на Гибралтар, като всеки от тях ще обяви самостоятелно резултатите си през нощта срещу петък. Няма изискване за минимална избирателна активност.

Очаква се младите и образовани хора да подкрепят оставане в ЕС, докато по-възрастните (особено тези от провинцията) са по-скоро привърженици на Brexit.

Това ще е третият референдум в историята на Великобритания. През 1974 г. британците подкрепиха членството на страната в Европейската икономическа общност (бъдещият ЕС). Следващото допитване до народа бе по въпроса за изменението на избирателната система във Великобритания.    

Коментари: 0