Решението на Фед за лихвата подкрепи пазара

Цената на петрола се понижи с повече от половин процент до 54.26 долара за барел

Решението на Фед за лихвата подкрепи пазара
По-голямата част от щатските акции завършиха с повишение, след като Федералният резерв остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 1.25%, но остави отворена възможността за повишение през декември. S&P 500 приключи сесията с преднина от 0.16 на сто до 2579.36 пункта, докато индустриалният индекс Dow Jones се повиши с четвърт процент до 23435.01 пункта.

През изминалия ден технологичните акции върнаха част от печалбите си, което се отрази в спад на индекса Nasdaq, който се раздели с 0.17% от стойността си до ниво от 6716.53. След почивния ден на немската борса във вторник индексът DAX изоставането си с ръст от 1.78 на сто, като достигна до 13465.51 пункта. На Острова, лондонският индекс FTSE 100 затвори деня на червена територия, като се установи на 7487.96 пункта.

Златото успя да задържи печалбите си, след като Федералният резерв остави лихвите без промяна. Суровината се търгуваше при 1274.46 долара за тройунция в края на деня, а среброто премина над $17, като добави 2.48%.

Цената на петрола се понижи с повече от половин процент до 54.26 долара за барел, което до някъде се дължи на инкасиране на печалбите от инвеститорите, след като суровината направи  силно възходящо движение.

Основен лихвен процент – Великобритания

От 14:00 часа Централната банка на Великобритания ще публикува решението си за основния лихвен процент на страната. Ако всичко мине по сценарий BoE трябва да повиши основния лихвен процент за първи път от 10 години насам, като прогнозите са той да достигне до 0.5% от текущите 0.25%. След публикуване на данните председателят на банката -  Марк Карни ще даде пресконференция.

Избор за председател на Фед

През деня се очаква президента на САЩ Доналд Тръмп да оповести, кой ще заеме длъжността на Джанет Йелън като главен банкер на страната.

Инструмент на фокус - Ryanair

Акциите на авиокомпанията поскъпнаха над нивата на съпротива, образувани от низходящата тренд линия и 50 периодната средна. Това показва активизиране на купувачите и възобновяване на възходящия тренд, като при пробив над нивото 116.60 може да влезем в дълга позиция с цел достигане на нови рекордни стойности след пробив на локалния максимум при $122.50.

GBP/USD

От началото на октомври валутната двойка се търгува в рейндж  между нивата 1.3030 – 1.3325. Текущо котировките са над 50 дневната средна и близки до горната граница на съпротива, като предимство имат купувачите. Имайки предвид очакванията BoE да повиши основния лихвен процент с 0.25 базисни пункта може да видим силно възходящо движение, при което цената да пробие нивата на съпротива и да се насочи към локалния максимум близо до нивото 1.3600.

NatgasUS

Последните 5 месеца природната газ се движи в страничен канал между нивата 2.75 – 3.11 и изглежда, че натиска от пазара ще насочи суровината към долната граница на подкрепа. Индикаторът MACD прави низходящо пресичане в зоната под 0, което сигнализира за предстоящо понижение. За развитие на дългосрочно движение ще следим за пробив на ключовите нива на рейнджа.

S&P 500

Широкият индекс се води от положителните нагласи на пазара, но индикаторът Стохастик формира малка дивергенция и низходящо пресичане, което говори за отслабване на възходящото движение и може да видим корекция, която да бъде ограничена от нивото 2550. Ново покачване и пробив над съпротивата при 2583 ще даде начало на нова възходяща вълна и вероятно достигане на стойности над 2600 пункта.
Коментари: 0