Небостъргач в Хонконг бе продаден за рекордните 5 млрд. долара

Досега той бе собственост на най-богатия човек в страната Ли Ка-шин

Небостъргач в Хонконг бе продаден за рекордните 5 млрд. долара

Лобито на сградата

Снимка: Wikipedia

1632 ~ 1 мин. четене

Най-богатият човек в Хонконг Ли Ка-шин продаде небостъргача Сентър (The Center), който принадлежеше на холдинга му Си Кей асет (CK Asset) за 40,2 милиарда хонконгски долара, или 5,15 милиарда щ. долара. Това съобщи днес в. "Саут Чайна морнинг пост". Изданието допълва, че сделката е рекордна на пазара за недвижими имоти в мегаполиса, а вероятно и в цял свят, предават Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Новият собственик на 73-етажната сграда е консорциумът Си Ейч Ем Ти пийсфъл дивелъпмънт Ейша пропърти (CHMT Peaceful Development Asia Property). Той е регистриран на Британските Вирджински острови, но е тясно свързан с инвеститори от Пекин, уточни ТАСС.

Продажната цена на сградата превиши параметрите на сделка от началото на годината, при която търговски център бе продаден за 23,28 милиарда хонконгски долара от местното правителство на групата Хендерсън ланд (Hendersen Land), собственост на бизнесмена Ли Шау-ки.

Небостъргачът е построен през 1998 година в бизнесцентъра на Хонконг, има здрава стоманена конструкция и е без бетонна сърцевина. Осветен от ярка неонова светлина, завършващ с остър шпил, той е петият по височина в града. В офисната сграда има над 40 скоростни асансьора и подземен паркинг с 400 места.

Пазарът на недвижими имоти в Хонконг е един от най-скъпите в света. Високите цени на жилищните и офисните сгради, на търговските обекти и паркингите се обясняват с недостига на свободна земя и продължаващото високо търсене, включително от инвеститорите от континентален Китай.

Подкрепи Economic.bg