Lenovo придобива 51% от Fujitsu Client Computing

Цената на сделката е около 270 млн. долара

Lenovo придобива 51% от Fujitsu Client Computing
Китайската технологична компания Lenovo Group обяви, че е постигнала споразумение да придобие 51% от бизнеса с персонални компютри на японската Fujitsu. По информация на Reuters цената на сделката е 269 млн. долара. Новината идва на фона на слабото от очакваното тримесечие за Lenovo и продължаващите трудности, които се наблюдават на глобалния пазар на персонални компютри.

През октомври 2016 г. Lenovo и Fujitsu за пръв път обявиха, че проучват възможността да си сътрудничат при този бизнес.

Lenovo обяви, че ще плати за придобиването на мажоритарен дял в Fujitsu Client Computing 17.85 млрд. йени (156.7 млн. долара) в брой и между 2.55 и 12.75 млрд. йени до 2020 г., като сумата ще зависи от представянето на пазара.

Вчера Lenovo обяви печалба от 139 млн. долара за тримесечието, приключващо септември. За същия период на миналата година печалбата бе 157 млн. долара преди. Приходите са 11.8 млрд. долара при 11.2 млрд. долара година по-рано.

Глобалните доставки на персонални компютри на Lenovo са със 17% повече спрямо предходното тримесечие. Въпреки това пазарният дял на компанията намалява с 0.2 процентни пункта през последните шест месеца и вече е 21%.

Производителите на компютри по света страдат, тъй като потребителите преминават към мобилни устройства.  Данните от Gartner показват, че световните продажби на персонални компютри през третото тримесечие на 2017 г. е намаляла с 3.6% спрямо предходната година, което е 12-тото поредно тримесечно намаление.

По-рано тази година Lenovo загуби короната на най-голям производител на персонални компютри в света. На първо място вече е американската HP.

Lenovo предупреди, че пазарните условия ще останат предизвикателни в краткосрочен план, но каза, че споразумението с Fujitsu ще помогне да се подобри бизнеса му в световен мащаб.
Коментари: 0