Reuters: Кристалина Георгиева е все по-близо до оглавяване на МВФ

Българката е единственият явен кандидат за поста до момента

Reuters: Кристалина Георгиева е все по-близо до оглавяване на МВФ
Българският икономически експерт Кристалина Георгиева остава единственият явен претендент за наследник на Кристин Лагард в Международния валутен фонд. Срокът за обявяване на кандидати за поста изтече в ранните часове в събота, съобщава Reuters.

Според два източника на изданието Георгиева се очертава да е единственото обсъждано име. Говорител на МВФ е заявил пред агенцията, че секретариатът на фонда ще обяви кандидатите, след като те потвърдят намерението си да се състезават за поста. Това означава, че все пак може да има и тайни кандидати, които са се отказали. Правилата на МВФ забраняват оповестяването на подобни кандидатури, ако самият кандидат не заяви публично намеренията си.

В четвъртък МВФ обяви, че премахва възрастовото ограничение за директора си и така Кристалина Георгиева все повече се доближава до поста. Това е поредното доказателство, че тя ще е следващия директор на институцията. Financial Times съобщава, че единственият друг кандидат - бившият британски финансов министър Джордж Озбърн е оттеглил кандидатурата си заради липса на подкрепа преди днешния краен срок за подаване на кандидатури.

Сегашните разпоредби забраняваха назначаването на кандидат на възраст 65 години или повече на този пост. Само преди няколко седмици Георгиева отбеляза своята 66-а годишнина.
Коментари: 0