Ричард Брансън докосна ръба на космоса

Милиардерът осъществи 17-годишна мечта

Ричард Брансън докосна ръба на космоса

Снимка: БТА

2300 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Докато България за втори път тази година избира народни представители в опит да излезе от политическата криза и да ускори икономиката си, сър Ричард Брансън реализира амбициозната си мечта да достигне космоса. 70-годишният милиардер достигна откритото пространство, изпреварвайки с броени дни конкурента си Джеф Безос в надпреварата за това кой пръв ще отвори вратата към суборбиталните туристически полети.

Брансън и още петима души осъществиха исторически полет с кораба Virgin Galactic, достигайки височина от около 86 км над пустинята в Ню Мексико и пробивайки в ниската част на космическото пространство. Машината бе изведена нагоре със специално проектиран самолет, преди да се изстреля със скорост около три пъти по-висока от тази на звука и да се извиси толкова високо в небето, откъде то вече става черно, а земният хоризонт огънат.

Полетът се случи с около 90 минути закъснение, тъй като буря попречи изстрелването да бъде извършено в планирания час. 

Пътят на милиардера до този полет е дълъг и скъпо струващ. За първи път той обяви намерението си да направи космически самолет през 2004 г. с очакването, че ще пусне търговска услуга до 2007 г. Но техническите трудности, включително фатална катастрофа по време на един от тестовете през 2014 г., превърнаха проекта в едно от най-предизвикателните начинания в кариерата му. Междувременно Брансън похарчи около 1 млрд. долара от личното си състояние, за да сбъдне плана си.

Исках да отида в космоса от дете и искам да дам възможност на стотици хиляди други хора през следващите 100 години да могат да излязат в откритото пространство“, коментира сър Ричард Брансън пред BBC.

Според него космосът е необикновен, а Вселената е великолепна. Да погледнеш към Земята от този ъгъл пък би дало на човек друга перспектива за развитие, смята той.

Полетът предшества търговските такива, които се очаква да стартират догодина. Брансън обясни, че иска сам да тества услугата, която се кани да започне да предлага на клиенти срещу заплащане. Той идва едва девет дни преди основателят на Amazon Джеф Безос да се изкачи по-високо с ракетата, построена от неговата частна космическа компания Blue Origin.

Подкрепи Economic.bg