Росен Желязков подписа концесията на Летище София

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срока на концесията

Росен Желязков подписа концесията на Летище София

Снимка: Министерския съвет

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков подписа концесията за Летище София. На церемонията по подписването присъства и министър-председателят Бойко Борисов, който заяви, че подписването на договора е показателно за това, че „нашите европейски партньори са добре дошли в България“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании. „С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред. Надявам се, че летище София ще продължи да работи като едно от най-добрите в региона“, подчерта премиерът Борисов.

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 млн. евро за срока на концесията – 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на Летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда.

Консорциумът „Соф Кънет“ планира да преустрои Терминал 1 и Терминал 2, за да се подобри тяхната оперативна ефективност и фокусът ще бъде върху повишаване на удовлетвореността на пътниците. Консорциумът ще реновира Терминал 1 и ще модернизира Терминал 2. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Коментари: 0