Росен Желязков: Новите влакове на БДЖ ще се забавят с още 2 години

По думите на транспортния министър протестите се дължат на натрупани проблеми

Росен Желязков: Новите влакове на БДЖ ще се забавят с още 2 години

Заради спряната поръчка за новите влакове на БДЖ от Комисия за защита на конкуренцията те ще пристигнат след минимум две години. Това стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков по БНТ.

„Новите влакове, когато бъде сключен договор с изпълнител ще дойдат след две години от сключването на договора, а процедурата още не е стартирала“, каза той.

Той обясни, че холдинг БДЖ е успял за тези години с помощта на държавата да погаси задължения към външни кредитори, облигационери и банкови институции. „Тоест няма в момента финансова тежест, която да пречи на дружеството да се развива“, обясни ресорният министър.

По думите му обаче въпреки отпадането на финансовата тежест индикаторите и показателите за ефективност не се променят.

Желязков добави, че проблем в БДЖ е мениджмънтът и организацията като цяло, но въпреки това е оптимист за съвземането на компанията.

По повод протестите министърът коментира, че всеки има право да протестира срещу политики, условия на живот и т.н. „Никоя власт не харесва протести, освирквания, създаване на проблеми, затормозяване на обичайния ритъм на живот, но това е начин да се чуе гласът на протестиращите“, каза той.

Като обобщение на настоящата ситуация той каза, че недоволството не е срещу последната година и изпълнението на програмата на правителството, а заради натрупани проблеми. „Хората сякаш протестират срещу неизпълнени очаквания и надежди от десетилетия насам“, каза министърът.

Той добави още, че действията на правителството са целенасочени и опозицията борави със страховете на хората.

По думите му целта на настоящите протести не е да се събори правителството, а да се ерозира доверието в него. „Всички си дават сметка, че избори преди европейските няма да има, но едно е да се влезе с подкопано доверие в кампания за избори за европейски парламент, друго е да се стабилизира с действия, които предприемаме и извършваме“, каза Желязков.

Той коментира и оставката на вицепремиера Валери Симеонов, която според него е резултат от обида и по-добре късно, отколкото никога. 

Коментари: 0