Русия отговаря на американските санкции с икономическа изолация

Доларът ще бъде най-потърпевш от случващото се

Русия отговаря на американските санкции с икономическа изолация

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Руският президент Владимир Путин вероятно ще отговори на последния кръг американски санкции както и на предишните - ускорявайки усилията си да направи икономиката на страната по-независима, пише Bloomberg в анализ. В годините след анексирането на Крим от Русия правителството на Путин и Руската централна банка намалиха експозицията на страната към доларите, изместиха активи извън САЩ и продадоха по-малък дял от дълга ѝ на чужденци.

Американците казват: бъдете внимателни или ще ви настъпим, но Русия просто продължава по пътя си към икономическа автаркия (бел. ред. - икономическа система, при която търговските връзки с външния свят са силно ограничени или не съществуват)”, коментира Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института по международни финанси във Вашингтон.

Администрацията на американския президент Джо Байдън поддържа заплахата от нови санкции срещу Русия дори след поредния кръг от мерки миналата седмица. Освен това САЩ предупредиха за “последствия”, ако осъденият опозиционен лидер Алексей Навални почине в затвора.

Русия сега държи повече злато от долари в международните си резерви. 

Делът на златото в Руските международни резерви за 581 млрд. долара се повиши над този на зелените пари за пръв път през миналата година, следвайки многогодишните усилия на страната да намали експозицията си към американски активи. Делът на благородния метал представлява 24% от резервите на централната банка към края на септември 2020 г. Делът на доларовите активи се понижава до 22% спрямо над 40% през 2018 г.

Трендът е видим и от дела на руски международни резерви, държани в САЩ, които се понижават до под седем процента в края на септември миналата година спрямо около 30% преди анексирането на Крим. По-голямата част от промяната стана факт през второто тримесечие на 2018 г., след като санкциите върху производителя на алуминий United Co. Rusal показаха колко уязвима е Русия на мерките.

Разбира се, възможностите на Русия при оттеглянето ѝ изцяло от глобалната икономика са ограничени. Властите във Вашингтон обаче действат умерено заради факта, че ако отидат твърде далеч (какъвто беше случаят със санкциите срещу Rusal, които по-късно бяха отменени), рискуват да предизвикат трусове на глобалните пазари.

Изпълнявайки заканата на Путин да махне долара от търговията, Русия бавно намалява употребата на зелените пари в износа си към Европейския съюз, Китай и Индия. Еврото почти изпревари долара в търговията на Русия с ЕС, като вече го направи в търговията с Китай. Около две трети от руския износ за Индия е плащан в рубли.

Делът на чуждестранните инвеститори на пазара на дълг в Русия се понижава.

 

Санкциите от миналата седмица включват забрана за покупката на облигации на първичния пазар, така че следващите големи цели могат да са дългът на вторичния пазар и достъпът на руските банки до системата за финансови съобщения, използвана за повечето международни парични преводи. Русия вече търси алтернативи на системата, позната като SWIFT, за да бъде по-малко уязвима, въпреки че за момента усилията ѝ не са стигнали далеч.

Една от причините, поради които финансовото министерство не е твърде загрижено за последната мярка, е, че Русия така или иначе продава правителствения дълг предимно на местни банки.

Американските банки все още могат да купуват нов дълг на вторичния пазар, след като санкциите влязат в сила в средата на юни. Русия е “добре позиционирана” за краткосрочни пазарни трусове, защото има високо ниво на буфери и търсенето от местните банки е “силно”, заявиха от Fitch Ratings в бележка, публикувана късно в петък.

Коментари: 0