Русия и Турция създадоха общ инвестиционен фонд за $1 млрд.

Двете държави ще си сътрудничат в науката, търговията и културата

Русия и Турция създадоха общ инвестиционен фонд за $1 млрд.

Руският фонд за преки инвестиции и Турският суверенен фонд подписаха споразумение за създаването на руско-турски инвестиционен фонд, предаде ТАСС. Документът стана факт в края на преговорите между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва.

Фондът ще разполага с общо до 1 млрд. долара. Путин и Ердоган подписаха пакет от документи, сред които е и средносрочната програма за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между двете страни до 2020 г.

На срещата с турския президент Владимир Путин заяви, че очаква в най-скоро време Турция да даде на първата си АЕЦ „Аккую“ статут на стратегическа инвестиция. Путин оцени преговорите като делови и конструктивни. По думите му Русия и Турция са се върнали на пътя на партньорското взаимодействие.

Ердоган пък обяви, че Москва и Анкара са успели да преодолеят всички проблеми и да предотвратят провокационни действия във връзка с инцидента с руския самолет Су-24. Той допълни, че търговският оборот между Русия и Турция може да достигне 100 млрд. долара, в случай че Москва премахне икономическите ограничения по отношение на Анкара.

Ердоган изрази надежда, че това ще стане факт. Той призова Русия да преразгледа решението си за въвеждане на визи за турски граждани.

Коментари: 0