Русия поиска от Google да не „рекламира“ протестите чрез YouTube

\"Роскомнадзор\" предупреди Google, че ако не изпълни искането, това ще бъде възприето като намеса в суверенните работи на Русия

Русия поиска от Google да не „рекламира“ протестите чрез YouTube

Снимка: BTA

3659 ~ 1 мин. четене
Руските власти поискаха от компанията Google да прекрати използването на платформата  YouTube за "рекламиране на незаконни акции", съобщава БТА. Държавният орган за надзор на телекомуникационния сектор "Роскомнадзор" съобщи, че е изпратил съответно писмо до американския интернет гигант.

В събота десетки хиляди хора се включиха в най-големите политически протести в Русия през последните осем години, за да призоват за свободни и честни местни избори в столицата Москва другия месец, отбелязва "Ройтерс".

"Роскомнадзор" предупреди Google, че ако не изпълни искането, това ще бъде възприето като намеса в суверенните работи на Русия и оказване на враждебно влияние. "Запазваме си правото на адекватна реакция", подчертаха от руския държавен надзорен орган в комюнике, цитирано от ТАСС.

По-рано днес Андрей Климов, заместник-председател на комисията на Съвета на Федерацията по международните работи, горната камара на руския парламент, заяви, че чуждестранни сили са използвали YouTube, за да манипулират участниците в протеста в събота в Москва. Климов е и председател на временната комисия за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса във вътрешните работи на Русия.


Подкрепи Economic.bg