Русия призна за радиационното изтичане

Някои показатели са надхвърляли допустимите параметри с близо 1000 пъти

Русия призна за радиационното изтичане
Руските власти потвърдиха, че в края на септември наистина е имало завишени нива на радиоактивност, предаде Guardian.  За това алармираха още тогава европейски агенции, но едва сега Русия признава за изтичането.

От замерванията става ясно, че рутений-106 е превишавал 986 пъти показателите. Това е "екстремно висока концентрация". Показателите са били засечени в периода 25 септември - 1 октомври в Южен Урал, съобщава руската метеоролигична служба. Там се намира ядреният комплекс „Маяк“, пострадал при една от най-тежките аварии през 1957 г. Днес той се използва за преработка на отработено ядрено гориво.

От Greenpeace поискаха от компанията "Росатом" задълбочено разследване и публикуване на резултатите от него. В средата на октомври от "Росатом" съобщиха, че освен в Санкт Петербург, никъде не е открита и следа от рутений-106.

През октомври Москва съобщи, че няма промяна в радиационния фон.

В понеделник и от "Росгидромет" обявиха, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и в крайна сметка след 29 септември е достигнал "всички европейски страни, започвайки с Италия и продължавайки към Северна Европа", предава още "Гардиън"
Коментари: 0