Германският президент опитва да изведе страната от политическата криза

Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе разговори с потенциалните партньори в „ямайската“ коалиция

Германският президент опитва да изведе страната от политическата криза
След провала на преговорите за съставяне на управляваща коалиция, които бяха водени от победителите на изборите - Съюзът ХДС/ХСС, президентът Франк-Валтер Щайнмайер опитва да изведе страната от политическата криза. Той ще покани на разговор лидера на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин, предава „Фокус“.

Срещата между двамата ще се проведе в 17 ч. (българско време), а целта на Щайнмайер е да провери дали са останали някакви възможности за съставянето на „ямайска“ коалиция. След това президентът ще разговаря и с лидерите на „Зелените“ Зимоне Петер и Джем Йоздемир, които също са сред възможните участници в бъдещото управление.

До политическата криза се стигна след два месеца на преговори между ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. В крайна сметка се оказа, че има непреодолими различия във виждането за управление на тези партии и вчера канцлерът Ангела Меркел уведоми държавния глава, че не може да сформира правителство.

„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.

Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.

„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.
Коментари: 0