Теменужка Петкова: Без „Росатом“ няма как да построим АЕЦ „Белене“

Според енергийния министър е „по-добре да правим нещо, отколкото нищо“

Теменужка Петкова: Без „Росатом“ няма как да построим АЕЦ „Белене“
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Без „Росатом“ няма как да бъде реализиран проектът АЕЦ „Белене“. Те са производители на оборудването и без тях много трудно ще направим каквото и да било. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV, според която правителството си сътрудничи много добре с руската компания и „с общи усилия мисля, че ще направим най-доброто“.

Петкова коментира обявения през миналата седмица доклад на БАН, който бе поръчан от второто правителство на Бойко Борисов през декември 2016 г., за да анализира възможността за осъществяване на проекта. Учените обявиха, че са анализирали 90 пазарни сценария и при две трети от тях проектът е жизнеспособен. Много анализатори обаче откриха множество несъответствия между числата, които БАН оповести в доклада, и експертните разчети.

Появиха се спекулации, че БАН всъщност са „нагласили“ доклада, така че да излязат сметките и проектът да се окаже „жизнеспособен“. Основание за това дават разминаванията между входните данни, които учените са използвали при изчисляването на цените на електроенергията в България и региона за няколко десетилетия напред и оценките на БЕХ и ЕСО. А това хвърля съмнения върху независимостта на научната институция и дали не е била подложена на натиск, за да изведе точно определени изводи.

Според енергийния министър експертите в БАН са се справили много добре с анализа. „Смятаме, че БАН притежава необходимия потенциал. Седем института са работили по този анализ. Това е възможно най-независимата институция, работила по тази тема“, смята Петкова.

Тя подкрепя мнението на Института, че е „по-добре да правим нещо, отколкото нищо“. А обосновката е, че вече са вложени 3 млрд. лв. в този проект – за оборудване, площадка, лицензиране, външни услуги и др. „Или трябва да реализираме проекта, или нищо да не се прави и да отпишем с лека ръка парите на данъкоплатците. Не знам кой би поел тази отговорност, да са инвестирани 3 млрд. лв., да има готови реактори и никой да не предприеме нищо в тази посока“, каза министърът. Според нея това е възможно най-лошият сценарий.

„Последната опция трябва да е продажбата на оборудването. БАН прави това заключение, позовавайки се на спецификата на оборудването и предишния ни опит с продажбата на реактора на Русия за жълти стотинки“, добави Петкова. Тя е категорична, че държавата повече не трябва да налива пари в този проект и той трябва да е осъществи само ако има инвеститор. „Разполагаме с лицензирана площадка, разполагаме с нотификация на проекта, оборудване. Притежаваме най-ценното и бихме участвали с апорт на тези активи“, добави министърът.

Тя добави, че съществува вариант готовите реактори да се поставят в АЕЦ „Козлодуй“, но „това трябва да е следващ сценарий, след първия“.
Коментари: 0