Несигурната политическа среда притиска еврото

Американските фондови пазари започнаха новата седмица с оптимистичен поглед, насочен към дългоочакваната данъчна реформа

Несигурната политическа среда притиска еврото
584 ~ 3 мин. четене

Американските фондови пазари започнаха новата седмица с оптимистичен поглед, насочен към  дългоочакваната данъчна реформа в страната. Водещите щатски индекси отново поеха в желаната посока и приключиха деня на зелена територия.

IBM и Verizon поведоха победителите и бяха в основата Dow Jones да добави 72 пункта или 0.31% към стойността си, за да завърши на ниво от 23 430. Широкият S&P500 напредна с 0.13%, подкрепен от силното представяне на телекомуникационния сектор, докато технологичният NASDAQ се изкачи с 0.12% до 6790 пункта, доближавайки се  отново до рекордния си връх.

Европейските акции също приключиха търговия с повишения, въпреки неуспеха на Ангела Меркел да формира трипартийна управляваща коалиция. Германският канцлер изрази мнение, че би предпочела провеждането на нови избори, отколкото да оглави правителство на малцинството, като водещи анализатори отбелязаха, че възможността за провеждането на нов вот е силно вероятна. Независимо от политическата несигурност немският DAX напредна с 0.50%, последван от CAC и FTSE с ръстове от съответно 0.40 и 0.12%. Автомобилният сектор беше сред най-силно представилите се, а акциите на Volkswagen и Porsche поскъпнаха със съответно 4.13% и 4.75%, след като през почивните дни стана ясно, че немският концерн ще инвестира 22.8 млрд. евро през следващите 4 години.

Несигурността на политическия фронт оказа натиск върху еврото и единната валута поевтиня с 0.50% спрямо долара в ранните сутрешни часове на понеделник. Междувременно зелените пари записаха силно представяне спрямо основните си конкуренти и индексът на щатската валута се повиши до 94.04, което от своя страна оказа негативно влияние върху инвестициите в злато. Ценният метал записа понижение от 1.34% и в края на деня за търгуваше на цена от $1276 за тройунция.

Доклад за инфлация – Великобритания

В 12:00 българско време председателят на Английската централна банка Марк Карни, както и няколко от членовете на Комитета по парична политика, ще разискват настоящето икономическо положение и нивото на инфлация в страната пред Парламентарната комисия по финанси. Срещата ще бъде от особен интерес за инвеститорите с оглед решението на Банката за първото покачване на лихвените проценти в страната от 10 години насам, както и ефектът от процеса по напускането на ЕС. Може да се очаква засилена волатилност в движението на валутните двойки, включващи британски паунд.

Инструмент на фокус - Pfizer Inc.

След като през октомври акцията на американската фармацевтична компания достигна до повече от едногодишен връх, част от пазарните участници осребриха своите печалби и цената записа леко понижение. Ниво от $35 ограничава поевтиняването, като 100-дневната подвижна средна оказва допълнителна подкрепа в зоната. Очакваме след кратък период на консолидация, акцията да възобнови възходящото си движение до достигане на нов локален максимум от $37.

USD/JPY

От началото на месец ноември щатският долар бележи слабо представяне спрямо японската йена, но с достигане на ниво от 112.00 се затвърждават очакванията и валутната двойка получава подкрепа. Графиката показва импулс сред купувачите, но преди влизане в позиция е желателно да се изчака тест на 50-периодната ЕМА, като неин пробив може да бъде приет като потвърдителен сигнал за поскъпването.

XAU/USD

В дългосрочна перспектива златото продължава своето движение във възходящ трендови канал, като колебливия край на третото тримесечие на годината доближи цената до долната тренд линия. Индикаторът стохастик показва отдалечаване от зона на препродаден пазар, което сигнализира за възможно бъдещо поскъпване, докато 50-периодната подвижна средна оказва допълнителна подкрепа на движението. Смятаме, че пред ценният метал имат добра перспектива за поскъпване през 2018, като целта при покупка ще бъде пробив над ниво от $1350 за тройунция.

Nikkei

Въпреки че успя да постигне интрадневен връх от близо 23 500 пункта, Nikkei не успя да се задържи над психологическото ниво от 23 000, което даде началото на серия от понижения. На 8-часовата графика на японския индекс можем да видим заформящ се низходящ тренд, но за да можем да го потвърдим, е необходимо горната граница на канала на движение да не бъде пробита, което ще бъде използвано и като сигнал за влизане в къса позиция. При успешен пробив Nikkei вероятно ще направи опит за нов исторически максимум.Подкрепи Economic.bg