Европейският банков орган се мести от Лондон в Париж

Решението на ЕБО е голяма победа за френския президент Еманюел Макрон

Европейският банков орган се мести от Лондон в Париж

Министрите от 27 държави-членки на ЕС избраха Париж за новата централа на Европейския банков орган (ЕБО). За нов дом на институцията, кандидати бяха градовете Виена, Франкфурт, Брюксел, Люксембург, Прага и Варшава.

Решението на ЕБО е голяма победа за френския президент Еманюел Макрон, който иска да Париж да се утвърди като финансов център на ЕС след Brexit. Макрон бързо изказва удоволствието си от решението на ЕС. “Това е признание за привлекателността и европейския ангажимент на Франция. Щастливи и горди сме за нашата страна”, казва той, цитиран от Financial Times

Словакия се въздържа от гласуване във втория и третия кръг в знак на протест срещу липсата на по-малка държава членка в конкурса. Това решение е строго политическо и очаквахме поне една държава-членка от региона да отиде след първия кръг до втория кръг", каза Томас Дракър, министър на здравето на Словакия. „Мисля, че не е честно. Това не е добро послание за жителите на Европа”, добави той.

Резултатът означава, че френската столица ще бъде домакин и на двата органа на ЕС, отговарящи за определянето на банкови стандарти, както и на Европейския орган за ценни книжа и пазари.

“Париж е изненада. Винаги сме имали впечатлението, че Франкфурт или Виена най-вероятно ще спечелят”, каза един от експертите.

ЕБО все още не е съобщил окончателна дата на преместване, но преместването на персонала ще започне до март 2019 г. с дата на Brexi и ще завърши до лятото.

Изборът на Париж е направен от външните министри от ЕС-27 в Брюксел. Това е и една от първите осезаеми стъпки, които блокът е предприел досега, за да се подготви за Brexit. EБО, с над 900 служители, се смята за една от най-големите институции в мрежата на ЕС.

Другият град, който привлече ценна европейска агенция е Амстердам. В Холандия ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата.

Коментари: 0