Русия разработва космически бомбардировач

Новата машина ще може за 1-2 часа да достигне всяка точка на планетата

Русия разработва космически бомбардировач

Русия разработва свръхзвуков бомбардировач, способен да нанася удари от въздушното пространство и от космоса, съобщава пред РИА Новости подп. Алексей Солодовников, преподавател във филиала на военната академия Ракетни войски със стратегическо предназначение.

„Идеята е такава” той ще може да излита от традиционни летища и да патрулира из въздушното пространство. С команда – ще излиза и в космоса, за да изпълни поставените ударни задачи и се връща обратно на летището. Това е стратегически самолет”, каза Солодовников.

Той добави, че новата машина ще бъде с широки възможности и ще може за 1-2 часа да достигне всяка точка на планетата, тъй като ще излиза в космоса.

Специалистите все още работят по определянето на характеристиките на новия руски бомбардировач. Теглото на машината ще бъде около 20-25 тона, коментира още Солодовников.

Опитен образец на двигателя на хиперзвуковия бомбардировач трябва да бъде създаден до 2020 г. Досега в Русия не са разработвани двуконтурни двигатели - самолетен и ракетен в една установка, което позволява на самолета да лети както в атмосферата, така и в безвъздушното пространство.

Коментари: 0