Кървав атентат във Франция

Загинали са над 80 души в Ница

Кървав атентат във Франция

На 14 юли, по време на честването на Националния празник на Франция, неизвестен се вряза с камион в тълпа от хора, които са се прибирали от шоуто с фойерверките през Английската крайбрежна алея в Ница. Загиналите са около 84 души, а 18 са тежко ранени. Пострадалите са освен френски граждани и много чужденци, които са били в града. По последна информация 20 белгийски граждани са в неизвестност. Все още никой не е поел отговорност за атаката. 

Камионът се е движил с над 100 км в час и буквално е минавал през хората, правейки завои, за да може да засегне максимален брой хора.

Шофьорът на камиона е застрелян от полицията. Той е бил френски гражданин с тунизийски произход. В камиона са намерени оръжия и боеприпаси в пълна оперативна готовност. 

Голяма част от града е отцепена, а на жителите му е препоръчано да не ходят на работа и да не излизат от вкъщи. 

В обръщение към нацията президентът Франсоа Оланд заяви, че случаят в Ница е с терористичен характер. Извънредното положение в страната изтичаше на 26 юли, но ще бъде удължено с три месеца, стана ясно от думите на президента. 

„Франция е разплакана, Франция е ударена, но ще остане силна, уверявам ви“, каза още френският президент. Франция ще продължи операциите си в Сирия и Ирак, потвърди Оланд. 

Daily Mail съобщи, че терористичната групировка "Ислямска държава" е поела отговорност за нападението в Ница. Тази информация не е официално потвърдена.

Държавният глава заяви, че няколко деца са сред убитите и има 20 души в критично състояние след атаката, която е с „неоспорим терористичен характер".

Отделът на префектурата в Париж по въпросите на тероризма е започнал следствие във връзка със събитията в Ница, заяви префектурата, пише ТАСС.

Няма данни за пострадали български граждани.

Очаквайте подробности

Коментари: 0