Руската Sputnik V започва да създава главоболия на ЕС

Някои страни от Източна Европа подбиват общоевропейския подход към ваксините

Руската Sputnik V започва да създава главоболия на ЕС

Словашкият премиер Игор Матович вдясно и здравният министър Марек Крайчи на летище Кошице, Словакия, в понеделник, 1 март 2021 г., посрещат руската ваксина Sputnik V

Снимка: БТА

Докато Европейският съюз се бори да ускори процеса по овладяването на коронавируса, руската ваксина Sputnik V се оказва привлекателна в приятелски настроените към Москва държави от Източна Европа. Тенденцията създава потенциален разрив в региона, пише CNBC в свой анализ. Изданието дава пример с Чешката република, Австрия, Унгария и Словакия, които имат интерес към снабдяване със Sputnik V – ход, който може да подрине общоевропейския подход за одобрение и прилагане на ваксини.

Ваксини срещу коронавирус

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви в неделя, че страната му може да започне да използва ваксината Sputnik V дори без одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Неговите думи дойдоха след телефонния разговор между руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц, в който те обсъдиха възможните доставки на руската ваксина за Австрия, както и евентуално съвместно производство. 

От Кремъл отбелязаха, че Австрия е инициирала обаждането.

Междувременно Унгария стана първата европейска държава, която през януари разреши – заобикаляйки EMA – и закупи ваксината Sputnik V. В страната се очаква да бъдат доставени 2 млн. дози през идните три месеца. Правителството на Виктор Орбан одобри и китайската ваксина Sinopharm миналия месец.

В понеделник Словакия стана втората европейска държава, която обяви, че е закупила ваксината Sputnik V, осигурявайки 2 милиона дози от нея.

Интересът към Sputnik V

… идва на фона на широко разочарование от бавната скорост на ваксинация в ЕС, за която допринесе решението на блока за съвместно закупуване на дози от препаратите. Проблемите с производството и бюрокрацията също спъват процеса.

Независимо от това, ходът на някои източноевропейски държави да се обърнат едностранно към руската ваксина предизвиква вниманието на Брюксел, тъй като той подкопава желанието на ЕС за единен подход, както и чувството за справедливост при разпределението на ваксините.

Съществуват и опасения по отношение на Sputnik V, въпреки че последващите данни подкрепят ефективността и надеждността на ваксината.

Препаратът бе одобрен от руския здравен регулатор през август миналата година преди приключването на клиничните изпитвания. Това предизвика скептицизъм сред експертите, че ваксината може да не отговаря на строгите стандарти за безопасност и ефикасност. Някои обърнаха внимание на нетърпението и амбицията на Кремъл да излезе като победител в надпреварата за разработване на ваксина срещу COVID-19.

Все пак последните данни от междинния анализ на фаза 3 от клиничните изпитвания на Sputnik V, в които участват 20 000 души, установи, че ваксината има 91.6% ефективност срещу инфекцията. Въпреки бързото ѝ пускане, впоследствие специалистите отчетоха „научния ѝ потенциал“.

Политически театър

Европейската комисия вече предупреди Унгария, макар и косвено, за дързостта ѝ да използва руския препарат преди EMA да я е одобрила. Още през ноември говорител на ЕК подчерта, че общественото доверие във ваксинацията може да бъде накърнено.

„Тук се срещат процесът на разрешаване и доверието към ваксината. Ако нашите граждани започнат да поставят под въпрос безопасността на дадена ваксина, ако тя не е преминала през строга научна оценка, за да докаже нейната безопасност и ефикасност, ще бъде много по-трудно да се ваксинира достатъчна част от населението“, каза говорителят пред Reuters.

Дара Макдауъл, ръководител за Европа и главен руски анализатор във Verisk Maplecroft, определи геополитиката около Sputnik V и ЕС с думите, че е „политически театър повече от всичко друго“.

„За Унгария и Австрия тук е включен елемент на външнополитическа сигнализация, тъй като и Курц, и Орбан имат по-близки отношения с Путин, отколкото техните европейски партньори. В случая с Чешката република импулсът по-скоро демонстрира, че правителството „прави нещо“ в лицето на бързото нарастване на броя на случаите през февруари“, коментира той.

Съществуват и съмнения дали изобщо Русия има способността да произвежда масово и да доставя своята ваксина Sputnik V в Европа в толкова голям мащаб.

„Докато Sputnik изглежда по принцип ефективна ваксина, Русия изпитва големи трудности с правилното масово производство ... все още не се произвежда достатъчно от ваксината Sputnik“, казват експертите.

Коментари: 0