Руските и китайските изтребители по-добри от тези на САЩ

Щатите постепенно губят въздушното си превъзходство, твърдят експерти

Руските и китайските изтребители по-добри от тези на САЩ
4586 ~ 2 мин. четене

Американската бойна авиация изостава от руската и китайската. Такъв сценарий очаква американците, ако през следващите десетилетия разчитат на F-35, твърди наблюдателят Питър Лейтън пред онлайн-изданието National Interest, предаде РИА Новости.

„Мога честно да заявя, че бившето ни превъзходство във въздуха се изпарява. Това се отнася не само до Тихоокеанския флот, това e толкова важно в Европа, колкото и в която и да било точка на планетата. Русия и Китай намалиха разликата в способностите“, посочва генерал Франк Горенц, командващ ВВС на САЩ в Европа.

„Китай продължава да повишава потенциала на авиацията си, а това изключително усложнява задачата на САЩ. Предвид съвременните темпове на военно развитие на САЩ, балансът на военната мощ в Азиатско-тихоокеанския регион вече не е в полза на Америка“, алармират анализаторите от корпорацията за изследвания RAND.

Основното превъзходство на САЩ във въздуха са изтребителите им от четвърто поколение F-15, роля имат и малкото на брой изтребители от пето поколение F-22, отбелязва Лейтън. На остарелия F-15 му е все по-трудно да се противопоставя на новите руски и китайски самолети, и по-конкретно на изтребителя от поколение 4++ Су-35, който американският самолет не може да надмине дори и след модернизацията си.

Изтребителите F-22 изглеждат много по-добре, но въоръжените сили разполагат с прекалено малко от тях, за да поддържат глобално превъзходство във въздуха – те са само 90 на брой, добавя анализаторът. През 2009 г. бе решено програмата за F-22 да бъде съкратена, тъй като не бе сметнато за задължително тези самолети да участват в провеждането на контрареволюционни операции и да участват в борба срещу ислямистите, а Вашингтон не предложи други.

Структурата на американската авиация е разработена за маневри като операцията в Ирак през 2003 г., но сега се налага да се адаптира към новата среда – на авиационната сцена се повяват възвръщащата бившите си военни позиции Русия и активният Китай. Възможни стават нов тип конфликти и авиациите вече трябва да изпълняват задачите за сдържане и, потенциално, за отстраняване на противници.

Експертът си задава въпрос: нужно ли е по принцип въздушното превъзходство? Лейтън стига до извода, че авиацията може би няма да спечели войната, но поне би спасила от поражение. Особена роля на военната авиация придават и Китай, и Русия, където модернизацията на изтребителите и бомбардировачите представлява ключов аспект от цялата военна модернизация на страната.

Подкрепи Economic.bg