С колко се е увеличило богатството на милиардерите през 2018 г.

С колко се е увеличило богатството на милиардерите през 2018 г.
1368 ~ 1 мин. четене
Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 г. и 26 милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация "Оксфам", която призова държавите да облагат с по-висок данък най-богатите хора, съобщава БТА.

Най-богатият човек в света - Джеф Безос, президентът на "Амазон" (Amazon), е натрупал богатство през 2018 г. на стойност 112 милиарда долара според "Оксфам". За сравнение - бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от състоянието му, подчертава неправителствената организация.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 млрд. долара миналата година, или с 2.5 млрд. долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто. Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация, констатирайки, че "най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия".

Експертите на "Оксфам" твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството. Най-богатите крият от данъчните власти 7.6 трилиона долара, а в страни като Бразилия или Великобритания "10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите".


Подкрепи Economic.bg