САЩ добавят още 89 китайски компании към „черния“ си списък

Новите регулации може да подхранят вече ескалиралото напрежение между САЩ и Китай

САЩ добавят още 89 китайски компании към „черния“ си списък
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Администрацията на Тръмп е близо до издаването на "черен списък" от 89 китайски авиационни и други компании, на които ще им бъде забранен достъп до американски износ на технологии поради предполагаеми връзки с китайската армия, пише Reuters.

Поредният рунд от санкции има способността да причини допълнително ескалиране на напрежението между първите две икономики, докато администрацията на Байдън се готви да поеме властта.

Говорител на Министерството на търговията на САЩ отказа да даде коментар. Commercial Aircraft of China (Comac), както и Aviation Industry of China (AVIC) са сред посочените фирми, докладва Reuters, позовавайки се на чернова на списъка, изготвен от Министерството на търговията на САЩ. Подобна декларация ще ограничи компаниите да купуват американски стоки и технологии.

Актуализирането на "черния списък" може да подхрани вече ескалиралото напрежение между САЩ и Китай на фронтове, вариращи от търговията и Тайван до борбата с пандемията, докато новоизбраният президент Джо Байдън се готви да поеме поста на Доналд Тръмп.

AVIC е държавен конгломерат с над 100 дъщерни дружества и повече от 450 000 служители. Администрацията на Тръмп през юни включи AVIC в списък на компании, които според Вашингтон са контролирани или притежавани от Китайската народна освободителна армия. Конгломератът управлява и цивилно звено, който произвежда пътнически и частни самолети - някои от които се произвеждат с части, продукт на американски компании.

Comac произвежда алтернативни летателни средства на самолетите на Boeing и Airbus, които се ползват от големите китайски авиопревозвачи. Компанията произвежда и модели, предназначени да се конкурират със 737 на Boeing и A320 на Airbus.

В последната си прогноза за пътническия авиационен пазар на Китай Boeing заяви, че китайските авиокомпании вероятно ще купят 8 600 нови самолета през следващите 20 години на обща стойност 1,4 трилиона долара.

Новият списък на САЩ се изготвя по-малко от месец, след като Тръмп подписа заповед, забраняваща американските инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от военните - последни усилия за натиск върху Пекин в последните месеци от мандата му.

Коментари: 0