Съмнения за злоупотреби извадиха България от европейския шах

Президентът на българската федерация смята, че това е лична вендета срещу него

Съмнения за злоупотреби извадиха България от европейския шах
Европейският шахматен съюз (ЕШС) е отстранил българската федерация заради съмнения в злоупотреби от страна на председателя Силвио Данаилов. По информация на „Дневник“ решението за отстраняването на България е било подкрепено от 37 от членовете на ръководството на европейския шах, а 11 са гласували "против".

От европейската федерация обосновават решението си с отказа на Българската федерация по шах да предостави необходимите документи за разходи в периода 2011 - 2014 г., когато Силвио Данаилов беше начело на европейския шах.

В петък президентът на Българската федерация по шах (БФШ) Силвио Данаилов получи 18-месечно наказание от етичната комисия на международната федерация (ФИДЕ). Той има забрана да посещава всякакви събития, свързани с ФИДЕ, като може единствено да изпълнява задачите си като президент на БФШ в България. "Данаилов е признат за виновен в нарушаване на чл. 2.2.3. от Етичния кодекс - длъжностни лица, които не успяват да изпълняват функциите си безпристрастно и отговорно", се казва в становището на комисията.

Наказанието е свързано с нередности около провеждането на европейското първенство за младежи в Будва, Черна гора през 2013 г. По това време Данаилов оглавяваше Европейския шахматен съюз (ЕШС).

В своя акаунт в Twitter Данаилов пише,че това е лична вендета срещу него от страна на Георгиос Макропулос, който е дясната ръка на дългогодишния президент на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. Президентът на БФШ, който е и мениджър на българския гросмайстор Веселин Топалов, често критикува остро и публично ръководството на ФИДЕ.
Коментари: 0