Трагедията 11 септември – 15 години по-късно

Това е най-гoлемият терористиен атентат в историята на САЩ

Трагедията 11 септември – 15 години по-късно

Днес се навършват 15 години от най-големия терористичен акт в историята на Съединените щати. Президентът Барак Обама ще отбележи годишнината с минута мълчание в Белия Дом. След това той ще говори в Пентагона по време мемориална служба.

През 2011 г. на тази дата бяха извършени поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ. 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс" Боинг 767-723 в северната страна на Северната кула от Световния търговски център в 8.46 часа местно време. В 9.03 часа местно време други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс" Боинг 767-222 в Южната кула. Редовните маршрути на полетите е трябвало да бъдат от летище Логан в Бостън, Масачузетс, до летище Лос Анджелис. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи.

Трети самолет е разбит в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната в САЩ. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Основна част от жертвите са цивилни лица от 90 държави.

Отговорността за трагедията е на терористичната организация Ал Кайда. Лидерът на групировката Осама бин Ладен първоначално отрича всякакво участие в атаките, но по-късно поема отговорността. Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак.

Атентатите срещу САЩ са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява за започване началото на войната срещу тероризма. Редица държави по света предприемат мерки за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство.

След продължилото десет години преследване през май 2011 г. при американска операция беше убит терорист №1 - ръководителят на “Ал Кайда” Осама бен Ладен.

Руско издание публикува последните думи на 11 септември. Много от хората в самолетите са успели да се свържат със семействата си, за да съобщят за случващото се и да кажат последните си думи на най-близките... Това са трудни думи, но всички те показват смелостта и дълбочината на човека пред лицето на смъртта.

Коментари: 0