Огненото бедствие в Тасос продължава (обновена)

Обявено е извънредно положение

Огненото бедствие в Тасос продължава (обновена)

Продължават усилията на властите за овладяване на пожарите, бушуващи на остров Тасос. От четирите огнища две са потушени. Тежка остава ситуацията в района на Алики и Принос, както и околностите – Рахони, Казавити, Сотирос, които на места са извън контрол. Огнената стихия бушува предимно в планинските части. Очаква се ситуацията да бъде овладяна до края на деня.

Малко по-късно днес стана ясно, че е обявено извънредно положение на остров Тасос в северната част на Егейско море, след като пламналия в събота горски пожар все още гори, съобщава Protothema. Десет къщи са изгорели в две села, Микро и Мегало Казавити, докато пламъците заплашват село Теолодос. 

През изминалата нощ са изгорели и къщи. Властите на острова съобщиха за пострадали хора. Евакуирани са жители на селището Казавити.  Огънят е тръгнал от село Принос, чиито жители бяха евакуирани. На места той е достигнал на само на 200-300 метра от постройки. Пламъци бушуват и на Атон.

След наводненията сега са пожарите в Света гора и на остров Тасос. Причината за пожара и на двете места са мълнии. В Атон пожарът е в района на Хилендарския манастир, но няма опасност за сградата на манастира и за хората там. Ситуацията е овладяна. 

Кметът на остров Тасос Костас Хаджиемануил съобщи, че в момента огънят е доближил две села. Взети са мерки за защита на хората, но вече изгоряха няколко къщи. В помощ на огнеборците в Тасос пристигнаха от Кавала още 170 пожарникари, 73 водоносни коли, както и части на армията.

Гасят пожара и по въздух със седем самолета и хеликоптер. Участват и доброволци. Силният вятър разпалва много от огнищата, но днес ситуацията е значително по-добра. Движението на фериботите не е спряно и много от туристите още вчера напуснаха острова. Очаква се в следващите часове, че ще се локализира пожарът на остров Тасос.

Основните пътища са проходими към момента. Поради гъстия дим, на много места в засегнатите райони и в планинските части е затруднено придвижването. Затворено обаче е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен. Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на острова. Фериботите се движат нормално. Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата, съобщават от Министерството на външните работи.

Във връзка с пожарите в Северна Гърция Генералното консулство на Република България в Солун съобщава, че до момента няма пострадали и бедстващи български граждани в засегнатите територии.

Коментари: 0