Samsung обяви печалба от над $14 млрд.

Двигател на успеха е полупроводниковият бизнес, докато приходите от мобилния отново бележат спад

Samsung обяви печалба от над $14 млрд.
632 ~ 2 мин. четене
Samsung обяви печалба от 15.2 трлн. корейски вона (14.15 млрд. долара) за четвъртото тримесечие на 2017 г. Това е скок от 64.3% спрямо същия период година по-рано, съобщава CNBC. 

Приходите за периода възлизат на приблизително 66 трлн. вона, което представлява 23.7% ръст на годишна база. Оперативната печалба за цялата година е 54 трлн. вона при приходи в размер на 240 трлн. вона. 

Добрите новини доведоха до скок на акциите на Samsung с 8% в сутрешната търговия, след което обаче се нормализираха и затвориха при 0.2% увеличение. 

Добрите печалби в тримесечието до декември се дължат на силното търсене на памет чипове. Това не е изненада, предвид че през последните години полупроводниковият бизнес на Samsung се затвърди като основен двигател на финансовите ѝ успехи. Звеното отчита оперативна печалба от почти 11 трлн. вона за тримесечието. 

По-рано през годината доклад на Gartner съобщи, че корейският гигант вече се е превърнал в топ доставчик на полупроводници в света през 2017 г. Пазарният ѝ дял минлата година е бил 14.6%, докато този на Intel е 13.8%, сочат изчисленията на изследователската фирма. 

Не е ясно обаче дали тази тенденция ще се запази в бъдеще. Андрю Норууд от Gartner обяснява, че цените на чипове ще паднат през 2018 г. на фона на китайското настъпление в производството. „Тогава очакваме Samsung да загуби много от печалбите, които е направила“, коментира той. 

Що се отнася до мобилния бизнес на компанията, приходите от него са се понижили през тримесечието октомври-декември. Причина са по-високите маркетингови разходи. Оперативната печалба за периода се е понижила с 2.42 трлн. долара, което е по-малък спад спрямо миналата година, когато те са се намалили с 2.5 трлн. вона. 

Samsung обяви, че продажбите на смартфони от ниския клас са се понижили. Както Economic.bg писа корейският гигант отстъпи първенството и от втория по големи пазар в света – Индия, където продава голяма част от тези модели. 

Компанията се надява да подобри резултатите на мобилния си бизнес през първото тримесечие на 2018 г. благодарение на очаквания ръст в продажбите след пускането на флагмана Galaxy S9. Устройството ще бъде представено на Световния мобилен конгрес в Барселона на 25 февруари
Коментари: 0