Samsung показа Z1 с Tizen

Засега той се предлага в Индия и струва 90 долара

Samsung показа Z1 с Tizen
Samsung (Самсунг) представи първия си смартфон, който ще използва собствената операционна система на корейците Tizen. Моделът Z1 дебютира днес на индийския пазар на цена от около 90 долара, макар че трябваше да се появи още миналата година, при това в Русия. 

Тогава обаче корейската компания заяви, че ще отложи за пореден път пускането му на пазара, докато развие малко екосистемата на Tizen. По план устройствата с тази операционна система трябваше да се появят още през 2012. г.

Z1 разполага с двуядрен 1,2-гигахерцов процесор Spreadtrum и графичен процесор Mali 400. Екранът му е 4-инчов с резолюция 480х800 пиксела. Вградената памет на устройството е 4 ГБ, a операционната – 768 МБ. 

Камерите са две – 3,1-мегапискелова отзад, и предна – със скромната VGA (640х480 пиксела) резолюция.

Tizen е операционна система, която няма да се използва само за смартфони,а и за много други устройства – от електроуреди, през носими джаджи (werable tech), до „умни“ брави за врати. 

Наскоро компанията представи и свой „умен“ телевизор, който работи под тази ОС. 

С Tizen корейците търсят ниша за собствен продукт, опитвайки се леко да намалят зависимостта си от „Гугъл“, чиято платформа Android използват основно.
Коментари: 0